СТРАДИЈА- НОВЕ ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ У СРБИЈИ: „СУПРУГА ПРЕДСЕДНИКА“ И „БРАТ ПРЕМИЈЕРА“

drzavnicki-par

Да су којим случајем данас живи „највећи српски сатиричари свих времена“ Бранислав Нушић и Радоје Домановић, вероватно не би могли да верују „својим очима и ушима“- Како тренутна политичка (режимска) сцена у Србији увелико надмашује све њихове имагинарне сатиричне депикције владајуће (и малограђанске) касте са почетка 20-ог века у Србији.

gospodja predsednikovicaЈош се није слегла прашина око гламурозног живота и још гламурознијих скандала „прве даме“ Србије, која о народном трошку (и уз помоћ сумњивих турско-арабских фондова) диже споменик властитом „лику и делу“- У форми званичног државног интернет сајта под звучним називом „Сајт супруге председника Србије“, државно спонзорисане промоције блискоисточно-финансиране приватне „Фондације Драгице Николић“ (која „у позадини“ свог деловања има јачање Ислама у Србији), бахатих наступа ове „приучене“ прве даме, која тутњи српским друмовима у пратњи „робастних горилки“ и своју луксузну лимузину буквално „утерује у“ познате београдске православне храмове, да би се тамо „само показала“ збуњеним верницима и још збуњенијим свештеницима…

1254726-andrej-vucic01-ras-foto-aleksandar-dimitrijevic…А ето ових дана сазнајемо да је поред државно (читај народним парама) спонзорисане институције „Супруге председника републике“, у расчереченој и очерупаној земљи Србији, успостављена и институција „Премијеров брат“ у форми полубрата Александра Вучића, војвођанског тајкуна, донедавног „газде“ у Црвеној Звезди Андреја Вучића, који такође тутњи српским друмовима у пратњи режимске „преторијанске гарде“, овај пут у форми припадника војне полиције (ВБА).

Ако само погледате дневне вести (нарочито режимско-тајкунске тв станице) у водећим медијима, готово да нема дана да се у тим медијима не величају (или се бар јавно не стаје у њихову заштиту од фантомских претњи „спољних и унутрашњих непријатеља свих боја, који никада не спавају“) блиски рођаци напредњачког политичког двојца Николић – Вучић!?

——–

Ја се овде не бих упуштао у све скандалозне (и добро документоване) детаље везане за лик и дело „Супруге Председника“ и „Брата Премијера“- у прилогу је више интернет линкова на текстове са сајтова „ФБР медијске групе“, који то објашњавају више него добро…

…Осврнуо бих се на злоупотребе државничких функција, оних који су овим цивилним лицима омогућили да „имперсонирају“ државне институције, и то све о трошку и на грбачи овог опљачканог народа (и оних неколико баксузних припадника жандармерије са југа Србије, који су дошли на „педербал“ у Београд да „ломе штрајк“ својих београдских колега).

—–

Након што је летос избио скандал око службеног сајта, који има за циљ промоцију „прве даме“ у оквиру званичног интернет домена председника Србије, надлежне службе (за заштиту лика и дела председничког пара Николић) су све учинили да „уклоне трагове“ председничке злоупотребе, али су тај посао урадили доста траљаво. Ево уосталом педантне анализе са „Данаса“ која објашњава све то у детаље:

Данас: Нова институција – супруга председника? (субота, 12 јул 2014 14:20)

494535_sajtdragica-pre_f

Београд – У оквиру домена званичне интернет презентације председника Републике Србије http://www.predsednik.rs покренут је сајт његове жене Драгице Николић на адреси supruga.predsednik.rs. У Служби за сарадњу са медијима председника истичу за Данас да не одржавају тај сајт, већ да на њему раде „сарадници прве даме Србије“. Како се финансирају одржавање сајта, сарадници Драгице Николић који раде на томе, да ли су то средства из буџета институције председника, нека су од питања на која јуче нисмо добили одговоре од службе за односе са јавношћу прве даме.

На сајту супруге председника наводи се да су особе задужене за односе са јавношћу саветница за медије Станислава Пак и координатор за сарадњу са медијима у Кабинету председника Вук Фатић, али нам је са Андрићевог венца поручено да прва дама има своје сараднике задужене за медије. „Сајт председника одржава Служба за сарадњу са медијима, друштвене мреже такође.

Рекламу на друштвеним мрежама у износу од око 100 евра плаћа председник. Сајт прве даме одржавају њени сарадници“, наводи Станислава Пак, одговарајући на питања Данаса ко ради на одржавању сајта и налога Драгице Николић на друштвеним мрежама.

Од Иве Жикић, асистенткиње Драгице Николић задужене за сарадњу са медијима, јуче нисмо добили одговоре на питања – из којих средстава се финансирају одржавање сајта и налога на друштвеним мрежама, као и сарадници прве даме, колико је коштала израда сајта и зашто је направљен на домену званичне интернет презентације институције председника Републике.

На двојезичном сајту супруга. председник.рс наводи се биографија Драгице Николић, текст о њеној хуманитарној фондацији, Устав Србије, као и вести и саопштења о њеним активностима…

 Имајући у виду да је основни циљ Фондације, како се наводи, повећање наталитета Србије, на интернет презентацији се налази и рубрика „Више да нас буде“, која у енглеској верзији гласи „То маке море кидс“. Осим сајта, супруга Томислава Николића има и званичне налоге на Твитеру (@супругапрс) и Фејсбуку.

Саговорници Данаса сагласни су да супрузи председника Србије никако није потребан сајт у оквиру званичног домена институције, пошто она не представља званичну личност, већ је њена фондација неформална институција.

Јелисавета Василић из Савета за борбу против корупције наводи за Данас да Драгица Николић нема никакве везе са институцијом председника осим што је повезана са њим брачним односом. „Она не представља званичну личност. Може да се појављује са председником Николићем у јавности, али не и да има свој сајт. Међутим, непримерено је и да се појављује са председником, као на пример у обиласку поплављених подручја, а да Николић рекламира њену фондацију, која на основу тога добија донације и поклоне“, напомиње Василићева.

Драган Поповић из Центра за практичну политику истиче за Данас да је сајт супруга.председник.рс „потпуно бесмислица“ оцењујући да је реч о покушају да се у Србији примени амерички систем (прим. аут. на сајту Беле куће налази се само биографија супруге Барака Обаме Мишел). „На први поглед делује бесмислено, али је иза тога нешто озбиљно, а то је страх да наши представници власти не разумеју своје функције. То никако не сме бити на званичном сајту председника Републике, јер на тај начин он излази озбиљно из својих овлашћења“, објашњава Поповић.

Из биографије прве даме-  „У Шумадији, срцу Србије, налази се град Крагујевац. Тамо, у скромној, патријархалној породици Нинковић, 26.04.1955. године рођена је Прва дама Србије, Драгица Николић. Детињство и девојачке дане у родном граду обележили су породица, пријатељи, школа и упис на Економски факултет. Још тада, у раном животном добу, Драгица Николић је имала визију животних циљева. Сви они су почињали и завршавали се у једној речи , истовремено скромној и очекиваној, женски и мајчински крупној и узвишеној, речи Породица“, наводи се на почетку биографије прве даме Србије.  (Данас)

———

Случај премијеровог „полу-брата“ Андреја Вучића је мање медијски „демаскиран“, али у вези инцидента од 28 септембра, када је је „премијеров брат“ покушао да се пробије са војно-полицијском пратњом у цивилу (наоружаном до зуба) кроз кордон жандармерије, у тренутку када је Београд био „затворен (ухапшен) град“ по наређењу из Брисела- отвара слично питање као и у случају „председниковице Драгице“ (не улазећи у све детаље о наводној корупцији и криминалном понашању Андреја Вучића, о којима у детаље пише, недавно режимски-цензурисани, магазин Таблоид у свом најновијем интернет издању– приложени „скрин шат“).

АНДРЕЈ ГРОЗНИ - ТАБЛОИД

Детаљ везан за инцидент са бахатим „полу-братом“ Алекса Вучича, који према мојим сазнањима није привукао готово никакву медијску пажњу- јесте (зло)употреба војних органа безбедности, и све пратеће „технике и државног возног парка“, ради „заштите“ блиског рођака председника Владе Србије…

Анализирајући Закон о Војсци Србије, нисам могао да нађем нигде законску оправданост за употребу наоружаних припадника армије, зарад „заштите“ блиског рођака (цивилног лица) нашег премијера. Могу да разумем да у случају конкретне (и врло вероватне) претње члановима породице наших државника, дакле цивилним лицима, надлежни органи (у овом случају је то је МУП Србије- како то дефинише „Закон о полицији) одреде мере заштите, али употреба наоружаних припадника специјалних војних јединица, који су саставни део армије чији је примарни задатак одбрана земље од спољне агресије (и у складу са законском регулативом могу да обезбеђује и чланове владе Србије), не само да нема никакаквог смисла, већ је у супротности са законом и представља тешку злоупотребу од стране премијера Србије (који је иначе у властитој кампањи 2012 критиковао расипање пара на обезбеђење разних појединаца?), како је то аргументовано образложио „Телепромптер“ у свом интернет издању од 30 септембра

pravo na obezbedjenje

vojska cuva polubrata vucica

——

На крају шта рећи, осим да и ова (о)тужна прича документује да данашња Србија, под маском (лажно) обећаног пута у светлију евроунијску будућност (у виду економског и националног просперитета)- не само, да „путује у месту“, него се враћа у мрачна доба из прошлости. Овај пут и нека веома мрачна „идеолошка времена“, када су на челу Србије седели разни диктатори или комунистички олигарси, и када је привилегованим и бахатим члановима породице било дозвољено све, и то на грбачи народа.

Иронично, нека од тих времена су бар економски, али и у неким другим видовима, била просперитетнија, па је све то народу тада падало мање тешко.

Зато се данас, када је наша држава практично стигла на крај пута и „ударила главом у зид“, поставља оправдано питање да ли су нам потребне овакве (нео)званич(е)не државне институције, у режији „државничког пара“ Николић-Вучић!?

Овде ми се неизоставно намеће следећа компарација- Да је у поређењу са овим нашим „државничким паром“, озлоглашени румунски диктаторски „пар Чаушеску“ (смакнут од свог народа 1989) , прави мачји кашаљ.

…У светлу свега овде изреченог, наши „државни олигарси“ би могли и да извуку неке поуке из блиске историје- јер кад сами почну (свесно или несвесно) да оживљавају нека прошла мрачна времена, онда та „мрачна историја“ може да се понови и њима самима…

М. Новаковић – СРБски ФБРепортер