Марко Ђурић: Верујем Срби и косовски Албанци 2025. године могу да буду савезници и пријатељи (ВИДЕО)

marko djuric

Београд — Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да би Срби и косовски Албанци 2025. године могли да буду савезници и пријатељи.

Ипак, он је навео да ће то зависити од потеза које политичари у Београду и Приштини буду предузимали наредних година

„Верујем да је реалистично да Албанци и Срби буду пријатељи и савезници 2025. године, али зависи шта ми политичари учинимо наредних година“, рекао је Ђурић на четвртом Београдском безбедносном форуму.

Он је подсетио да очекивања нису била тако висока у време када су почели разговори који су водили ка дијалогу и истакао да је Бриселски споразум постао нека врста „политичког бренда“ широм света – модел за решавање криза, споразум који представља увод у нормализацију односа између две стране какву би свако желео.

Ђурић је навео да је, политички, све завршено потписивањем тог споразума, али да би циљеве, према његовом мишљењу, требало поставити више.

„Влада Србије је учинила један корак који је по свом значају можда већи од потписивања споразума – охрабрили смо српске заједнице на КиМ да учествују у парламентарним изборима“, истакао је он.

То је, како је навео, први пут од 1999. године да Срби масовно учествују на изборима на Косову, уз подршку Београда, а учешће Срба у новој влади у Приштини допринеће решавању практичних проблема које има српска заједница на КиМ, као и смањењу тензија.

Он је подсетио на кораке предузете у спровођењу одредби Бриселског споразума, попут регулисања питања катастра, признавања диплома, усвајање акционог плана о енергентима…

Ђурић је рекао и да је Београд предложио отварање канцеларије за везу Привредне коморе у Приштини, и обратно, и да ће то ускоро бити остварено, али да је могло да се постигне много више да је имао у Приштини партнера спремног да и сам предузме неке кораке.

„Ако желимо да се у будућности процес нормализације одвија мирно, морамо да узмемо у обзир проблеме локалне заједнице“, рекао је Ђурић и додао да још није било разговора о томе како ће општинске администрације функционисати.

Изразивши наду у подршку ЕУ и разумевање свих међународних актера, он је поручио да је Влади Србије стало до тога да обезбеди миран свакодневни живот српске заједнице на Косову.

„Желимо да будемо амбициозни. Има још доста тога о чему са Албанцима нисмо разговарали. Морамо да се фокусирамо на позитивне аспекте наше историје“, рекао је Ђурић.

Београд и Приштина се, према његовим речима, неће договорити око статуса, али морају да се фокусирају на решавање проблема и позитивне примере заједничке историје.

„Уз такав приступ, до 2020. можемо сигурно имати другачији однос“, закључио је он.

Ђурић је другог дана Форума говорио на панелу „Срби и Албанци 2025. као пријатељи и савезници: како постићи ово?“.

Београдски безбедносни форум, у организацији Београдског фонда за политичку изузетност, Европског покрета у Србији и Београдског центра за безбедносну политику, који је окупио 450 учесника, траје до 2. октобра.

Влада Србије изузетно цени допринос мисије ОЕБС на Косову и Метохији

БЕОГРАД- Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас у разговору са представницима ОЕБС-а да Влада Србије изузетно цени допринос мисије ОЕБС на Косову и Метохији у успостављању и нормализацији односа и побољшању услова живота.

Ђурић је, у разговору са специјалним представником председавајућег ОЕБС-а за Западни Балкан Жерардом Штудманом и шефом Мисије ОЕБС у Србији Петером Буркхардом, нагласио да је Србија окренута дијалогу и имплементацији Бриселског споразума.

Како је навео, Београд се залаже за суживот Срба и Албанаца у покрајини, интеграцију и учешће српске заједнице у раду косовских институција, као и формирање Заједнице српских општина.

Једна од важних тема састанка била су питања у вези са интерно расељеним лицима, омогућавањем њиховог повратка и значајем подршке коју треба дати том процесу, наводи се у саопштењу канцеларије.

Поред тога, било је речи о судбини несталих лица, а представници ОЕБС-а су као позитиван корак истакли недавну Декларацију о несталима, коју су крајем августа у Мостару потписали председници Србије, БиХ, Хрватске и Црне Горе.

Ђурић је похвалио швајцарско председавање ОЕБС-ом и додао да ће њихова искуства бити од велике помоћи нашем тиму у наредном периоду у којем Србија преузима ту изузетно значајну улогу.

(Танјуг)