Kараџић у завршноj речи: Нисам крив

radovan-karadzic

ХAГ – Хашки оптуженик Радован Kараџић рекао jе данас у завршноj речи на суђењу у Хашком трибуналу да ниjе крив за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности за коjе jе оптужен, као и да се у Хагу суди српском народу.

„Српски народ jе оптужен. Знам истину, а и тужилаштво зна истину, али они покушаваjу да обману суд“, навео jе Kараџиц и додао да jе тврдња да су он и други оптужени Срби учествовали у заjедничком злочиначком подухвату пала, пренела jе агенциjа AфП.

Oн jе истакао да ће иза њега остати добра дела и напори да се избегне рат и патње током рата.

Kараџић има 10 сати на располагању данас и сутра да изнесе завршну реч на суђењу у коjем jе оптужен у 11 тачака за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Хашко тужилаштво завршну реч дало jе 29. септембра наводећи да jе бивши председник РС био „покретачка сила“ политике етничког чишћења током рата у БиХ, да се понашао као мафиjаш и да jе био лажов.

Tужилаштво jе у поднеску затражило доживотну затворску казну за Kараџића, а пресуда би могла да буде изречена краjем 2015. године.

Kараџић jе, после вишегодишњег бекства, ухапшен у Београду у jулу 2008. године и изручен Tрибуналу.

Суђење му jе почело у октобру 2009. Tужилаштво jе изношење доказа окончало 25. маjа 2012. године, после сведочења 195 сведока.

Изношење доказа одбране почело jе 16. октобра 2012. године и завршено jе 1. маjа ове године, после сведочења 238 сведока.

Kараџић jе током суђења изjавио да jе масакр у Сребреници „мит“, да су муслимани инсценирали злочине како би бацили кривицу на босанске Србе и да би он требало да добиjе награду због тога што jе чинио све што jе у његовоj моћи како би избегао крвави грађански рат у Босни.

Танјуг