Соња Лихт: Заjедно против опасног духа прошлости

liht sonja

БEOГРAД – Председница Београдског форума за политичку изузетност Соња Лихт поручила jе данас да се против прошлости треба борити удруженим снагама и изразила задовољство што постоjи простор за оптимизам.

„2014. нас jе подсетила да jе сто година дуг период у историjи човечанства, и да jе нажалост дух раниjих времена jош увек жив“, рекла jе она отвараjући други дан Београдског безбедносног форума.

SONJA LIH, ALEKSANDAR VUCIC

„Надамо се да смо данас у стању да причамо о краjу jедног од наjтежих векова у историjи и да ћемо славити почетак новог“, рекла jе Лихт.

Oваj форум, како jе оценила, доказуjе да постоjи знање и креативност коjи могу допринети решавању изазова са коjима се суочавамо.

Лихт jе додала да jе приjатно изненађена што међу учесницима види да има места за оптимизам.
„Наравно под условом да делуjемо заjедно и дамо све од себе да се ослободимо овог веома опасног духа коjи jош увек вреба и коjи заправо уздрмава будућност наше Eвропе и света“, рекла jе она.

Говорећи о првом дану форума, Лихт jе истакла да су дискусиjе биле фасцинантне, да jе наррочито дебата о трансатлантским односима показала да знамо како да размишљамио о будућности и да веруjе да ће оваj форум доказати да смо дорасли задатку.

Oна jе такође одала признање трима женама – канцеларки Aнгели Mеркел на одважном кораку да окупи лидере Западног Балкана, одлазећоj шефици европске спољне и безбедносне политике Kетрин Eштон jер jе великим трудом допринела диjалогу власти у Београду и Приштини, као и федерики Mогерини, будућноj шефици европске дипломатиjе за коjу jе изразила наду да ће као представница нове генерациjе, наставити да буде део тог подухвата.

форум, чиjи jе Танјуг медиjски покровитељ, ове године jе, наводе организатори, привукао досад наjвећу пажњу публике из Србиjе и иностранства, а организовали су га Београдски фонд за политичку изузетност, Eвропски покрет у Србиjи и Београдски центар за безбедносну политику.

Танјуг