Просветари на КиМ траже укидање дуплих плата у просвети

prosvetari kim

Превоз ђака на Централном Косову и дупле плате појединих просветара највећи су проблеми у систему образовања Србије на Косову, поручено је са састанка директора школа, начелника округа и градоначелника локалних самоуправа са начелником школске управе Министарства просвете Србије Предрагом Стојчетовићем.

Као највећи изазов у новој школској години на централном Косову наводи се трајно решавање превоза ученика.

”Постоји сумња да овај проблем прераста у политички. Ја бих замолио оне који су дужни да нам помогну да образовање изузму из политике. Образовање не сме да буде политика”, казао је начелник школске управе Министарства просвете Србије Предраг Стојчетовић.

Он је напоменуо да је грејна сезона на прагу и да је за обезбеђивање огрева сарадња са локалним самоуправама од пресудног значаја.

”Задовољни смо како је почела школска година, али предстоји грејна сезона, јако је важно да се на време обезбеди огрев. Ми смо већ почели да грејемо поједине учионице, зато је ово питање још важније”, закључио је Стојчетовић.

Реализовани пројекти општине Грачаница у области просвете и образовања износе 850 хиљада евра, док је за наредну годину поред реновирања преосталих школских објеката, планирано и увођење видео надзора у свим школама, каже први човек ове локалне самоуправе.

”Ове године смо радили на системима за грејање, мокри чворови су реновирани, то смо радили у највећим школама, следеће године позабавићемо се истуреним одељењима у мањим местима, јер свака школа подједнако мора да функционише у добрим условима, без обзира да ли школа има 700 или 50 ученика”, поручио је Бранимир Стојановић, градоначелник Грачанице.

Учесници састанка договорили су да до краја године реше како су навели, нелегално примање плата појединих просветних радника из два буџета, српског и косовског.

Извор: http://www.kossev.info/strana/arhiva/%EF%BB%BFstop_duplim_platama_u_prosveti_na_kosovu/2517