Геј парада нас коштала милион евра, а за те паре могла да никне и нова школа

PARADA-PONOSA-19

ПАРАДА поноса је прошла и за собом оставила задовољну ЛГБТ популацију, као и Европу која нам је Прајд прећутно поставила као један од услова. Србија је показала да може свакоме да гарантује право на јавно окупљање и за то добила похвале од света. Осим признања, Прајд нам је донео и рачун од милион евра за његово одржавање и још једном потврдио дубоку подељеност нашег друштва.

Београдом су у недељу марширали најпре убеђени да без параде и пољупца на бини не постоји поштовање људских права. За њима су истим улицама прошли традиционалнисти, тврдећи да „духовно дезинфикују“ град.

Држави је после шетњи остало да сведе рачуне. Према првим проценама, само полицијско ангажовање коштало је око милион евра. Да би инциденти били сведени на минимум, ангажовано је око 6.800 полицајаца који су пристигли из свих делова Србије. Учествовали су Жандармерија, Специјалне антитерористичке јединице, Противтерористичке јединице, Интервентне јединице полиције из свих делова републике.

Калкулација је једноставна – да није било инсистирања на Прајду, и великом безбедносном ризику, поменутим милионом могло се саградити најмање 40 кућа у Обреновцу, Текији или Крупњу. За поправке би било и за много више домаћинстава. У једној од највећих истрага у последње време, оној у случају „кантримен“ било је ангажовано око 150 полицајаца, док је о 1.100 шетача на Прајду бринуло чак 6.800 полицајаца. На једног геја – седам чувара!

Организатори Параде поноса били су у понедељак задовољни што је скуп успешно организован, и начином на који је обезбеђен. Оценили су то као доказ да држава, када жели, може потпуно да контролише насилнике.

– Створена је политичка воља да се Парада одржи, а у извесној мери разбијена је спрега државе и насиља – изјавио је члан Организационог одбора Прајда Бобан Стојановић и оценио да се показало да подршка државе није била декларативна, као ранијих година. – Људска права су процес, који се остварује полако. Дајемо плус држави, али највећи задатак биће да се одржи континуитет Прајда.

Биланс спорадичних напада је и – један фото-репортер погођен је каменицом у главу, а два полицајца повређена су испред зграде Б92 – један је опржен бакљом, а други ударен каменом. Због различитих прекршаја, новчано је кажњено 15 преступника. Један од нападача на Б92 ухапшен је, потврдио је у понедељак министар полиције Небојша Стефановић. Он је рекао и да полиција располаже са више информација о овом нападу и да ће ускоро бити објављене.

Најтежи инцидент био је напад жандарма на браћу премијера Вучића и градоначелника Београда Малог. Први кораци већ су предузети. Полицајци нишког одреда Жандармерије, који су их претукли на углу Светозара Марковића и Бирчанинове, и тако прекорачили овлашћења, биће суспендовани док се истрага не оконча. За расветљавање овог догађаја, МУП је формирао комисију која ће утврдити све детаље.

– У консултацијама са командантом Жандармерије и директором полиције наредио сам спровођење истраге. Морамо да идентификујемо, на основу снимка, сваког ко је у њему учествовао – рекао је министар Стефановић. – Не мислим да постоји оправдање за онакво понашање. Из снимка се види да они прекорачују употребу силе према лицима која према њима не примењују такву врсту силе и за то нема оправдања. Нисам могао да верујем да имамо јединицу која је себи дала за право да тако нешто почини.

Стефановић није желео да износи више детаља о самом инциденту, док сви актери не буду саслушани. А према сазнањима „Новости“, неспоразум је почео када је група – Мали, Вучић и двојица припадника премијеровог обезбеђења покушала да прође кроз кордон.

Полицајци су имали стриктну забрану да пропуштају било кога осим станара околних зграда. Наводно, спор је настао око легитимисања, па је дошло до вербалног конфликта, после чега су жандарми насрнули на њих. Оваквом епилогу допринела је и напетост полицајаца због читавог догађаја.

– Жандарми су имали јасне инструкције, требало би да се детаљно испита како је почео инцидент, да ли је дошло до неког неспоразума, а евидентино је да је дошло до прекомерне употребе силе – каже наш извор из полиције.

Прекомерну силу осудили су у понедељак и сами полицајци – адвокат полицијских синдиката Драган Пашић рекао је да је понашање појединих припадника Жандармерије за сваку осуду.

МОГЛА ЈЕ ДА НИКНЕ И НОВА ШКОЛА

ЗА милион евра, колико је Србију коштала геј парада, држава је могла да изгради 41 кућу као помоћ породицама чији су домови уништени у поплавама!

Сама градња породичног објекта, са стандардним материјалима, кошта око 400 евра по квадрату. Значи, свака кућа – 60 квадрата по цени од око 25.000 евра.

Такође, са милион евра, како за „Новости“ каже Горан Родић, потпредседник Грађевинско-индустријске коморе, Србија је могла да помогне и грађанима чији су домови оштећени у поплавама. За 250 домаћинстава могла је да плати молерај и завршне занатске радове, који се по објекту процењују на око 3.500 евра. Могла је држава за тај новац да обнови и модерно опреми једну школу или вртић. Да уложи у поправку водоводне и канализационе мреже, или санира неке оштећене путеве у сеоским подручјима.

Милион евра Србија је могла да потроши за набавку 90.000 квадрата паркета, или обезбеди 8.000 квадрата столарије, унутрашње и фасадне, 90.000 квадрата керамичких плочица, или 500.000 блокова за изградњу кућа… А како истиче Родић, корист би уз угрожена домаћинства имала и грађевинска индустрија. Т. С.

ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА СРБИЈЕ ЗАХТЕВА ИЗМЕНУ ПРОПИСА: НЕКА ШЕТЊУ ПЛАЋАЈУ САМИ

ИЗ Демократска странка Србије најавили су у понедељак да ће захтевати измене прописа, којима би организаторе Параде поноса и сличних манифестација држава обавезала да сами сносе трошкове обезбеђења.

– Поднећемо иницијативу за измену закона, како се више не би из буџета Србије плаћала огромна средства за обезбеђивање оваквих скупова – рекао је Александар Поповић, први човек ДСС. – Парада је одржана захваљући блокади Београда и потпуној примени апарата државне силе. Док Србија грца у беди, а Новим Пазаром марширају чудни људи, трајала је борба између добро плаћених ЛГБТ активиста и оних који би силом да забране ово окупљање. Зато смо апеловали да се Парада не одржи, јер вређа морал огромне већине становника Србије.

Е. В. Н. – НОВОСТИ