Оптужен бивши шеф Дачићевог кабинета и члан Шарићеве криминалне групе

lazarevic

Београд – Тужилаштво за организовани криминал подигло је јуче оптужни предлог против бившег шефа кабинета министра унутрашњих послова Бранка Лазаревића и још тројице окривљених због одавања полицијских информација о праћењу и прислушкивању припадника групе Дарка Шарића, оптуженог за шверц кокаина и прање пара.

Осим Лазаревића оптужним предлогом тужилаштва обухваћени су адвокат Радован Штрбац, такође оптужен за прање Шарићевог новца зарађеног продајом дроге, затим оптужени за шверц кокаина који је у бекству Родољуб Радуловић звани Миша Банана, као и начелник Службе за специјалне истражне методе у УКП МУП Србије Борис Гара.

У саопштењу тужилаштва наводи се да се Бранку Лазаревићу ставља на терет да је 2008. и 2009. године, као припадник организоване криминалне групе Дарка Шарића, у више наврата одавао нарочито поверљиве податке о спровођењу посебних доказних радњи у преткривичном поступку који је био у току.

Против Лазаревића је поднет оптужни предлог због сумње да је извршио удруживање ради вршења кривичних дела и продужено кривично дело одавања службене тајне, прецизира се у саопштењу.

Гара се терети да је као руководилац Службе за специјалне истражне методе неовлашћено пренео податке окривљеном Лазаревићу до којих је служба дошла спровођењем посебне доказне радње по наредби истражног судије. Гари се ставља на терет кривично дело одавања службене тајне.

Штрбац и Радуловић терете се да су извршили кривично дело одавања службене тајне у подстрекавању. Тужилаштво је предложило суду да се Родољубу Радуловићу суди у одсуству јер је у бекству и за њим је расписана Интерполова потерница.

Лазаревићу и Штрпцу су раније одузети пасоши и изречена мера забране напуштања боравишта без одобрења суда, док је Гара прошао без мера.

Шарић је одбио да сведочи у том поступку, пошто се позвао на своје право да као сведок не даје исказ, како не би себе изложио кривичној одговорности.

Д. Ч. – Политика