Милорад Пуповац: Срби на Косову треба да допринесу стабилности Косова

pupovac

Косово Поље — Милорад Пуповац изјавио је у Косовом Пољу да Срби на Косову треба да допринесу стабилности Косова, као и односа Београда и Приштине.

Председник Српског народног већа у Хрватској је после састанка са министром за повратак у ткзв. Влади Косова Далибором Јевтићем казао да су искуства у Хрватској показала да је важно учествовати у доношењу одлука, као и да је важно обнављати поверење и развијати комуникације.

Према Јевтићевој оцени присутност унутар ткзв. Косовских институција ће помоћи изградњи међусобног поверења, које је потребно за суживот на Косову, али и обезбедити поштовање ткзв. Устава и закона Косова када су у питању српска и друге мањинске заједнице.

Пуповац је оценио да је заједнички проблем Срба и у Хрватској и на Косову искљученост из основних друштвениох токова, друштвених процеса и доношења одлука, и да је то потребно мењати.

Јевтић и Пуповац су данас разговарали о проблемима невећинских, а пре свега српске заједнице на Косову, као и о искуствима које Срби имају у Хрватској у послетарном периоду.

Јевтић је казао да је разговарано и о питању верског и културног наследја Српске православне цркве.

Пуповац је рекао да је разговарано о проблематици повратка, обнове и стварању услова за одрживи повратак, као и о стварању услова за развој, запошљавање и сигурну економску будућност.

(Бета)