Јахјага на „Вест Поинту“: „Срби су учинили геноцид, силовали албанке, а бомбардовање је било помоћ Косову“

West_point_Jahjaga

Такозвана косовска председница Атифете Јахјага је током своје прекјучерашње посете америчкој војној академији „Wест Поинт“ назвала рат на Косову ’99 „крсташким убијањем“ и „геноцидом“, а тадашњу ситуацију „апартхејдом“, описујујући егзекуцију мушкараца Албанаца и силовање Албанки као ратно средство, поменувши бомбардовање као помоћ Косову. Она је поменула и „освету над српском мањином“ услед „хаоса и вакуума безбедности“ после јуна ’99. Ипак, Косово гради своје друштво и државност на демократским вредностима уз помоћ међународних партнера, међу којима и САД, поручила је Јахјага америчким кадетима.

Поред учешћа на генералној скупштини УН-а у Њујорку, те мноштву састанака са представницима оних земаља које још увек нису признале Косово, традиционалним пријатељима некадашње Југославије, односно Србије, али и са председником САД, Бараком Обамом и помоћником државног секретара САД, Викторијом Нуланд, ткзв. косовска председница, Атифете Јахјага је прекјуче обишла и америчку војну академију “Wест поинт”.

Она је на овој академији учествовала на конференцији о трансформацији конфликата, а током конференције одржала је и говор, у којем је рат на Косову окарактерисала као „геноцид“ и „крсташка убиства“.

Јахјага се на почетку свог говора осврнула на рат на Косову и Метохији, истакавши да је она особа, чију је будућност формирало мноштво сукоба 20. века, од којих је онај, како је рекла, последњи из 1999. године – „дирнуо њу, њену породицу, њену земљу.” Рат на Косову је на многе оставио трагичне последице, рекла је Јахјага.
По њеним речима, рат 1999. године се догодио, јер је “један диктатор имао снаге да сеје неповерење и да створи страх,” те да су се Албанци на Косову, који су “превише патили под српским режимом,” мобилисали око “грађанског отпора гандијевског стила”, како би се суочили са “апартхејдом 1990-тих година,” а за којим је касније следила мобилизација за подршку Ослободилачкој војсци Косова, која се борила за независност Косова, а која је била мета “нечовечног и бескрупулозног насиља које су српске снаге примениле над њом.”

Јахјага је рат на Косову назвала геноцидом, крсташким убиствима, те је кадетима америчке војне академије истовремено и објаснила шта се догодило 1998 – 1999 године, додајући да су српске снаге акцијом – “од врата до врата, прикупиле мушкарце Албанце свих узраста да их стрељају,” а силовање жена искористили као ратно средство.

“Током 1998. и 1999. године, српска репресија на Косову је достигла врхунац, дневна убиства цивила су постала норма и кампања етничког чишћења којима се испразнило Косово. За мање од два месеца, готово један милион избеглица је истерано из земље, што је била намера Србије да такође дестабилизује и Македонију и Албанију. Унутар Косова, у једном крсташком убиству, српске снаге су операцијом – од врата до врата, прикупиле све мушкарце Албанце, свих узраста – да их масовно стрељају. Подељене се породице. Много је жена силовано са циљем да се не само обешчасте, него да се овај свиреп злочин употреби као ратно средство,” објаснила је Јахјага.

Додајући да је рат на Косову био стравичан призор, она је истакла да је “употреба силе, како би се докрајчила ова неизмерна патња, постала неизбежна.”

А освета према српској мањини је последица хаоса и вакуума безбедности, по мишљењу Јахјаге.

Истичући да су земље из целога света послале на Косово своје копнене снаге, како би се “очувао тешко стечени мир” и створили услови за “усмеравање Косова у правцу успостављања нормалног стања и демократије,” а да су се затим избеглице вратиле и затекле само рушевине својих кућа, ткзв. косовска председница је објаснила да је освета према – како је навела – српској мањини, последица “хаоса” и “вакуума безбедности,” услед које је „српска мањина“ била присиљена да “бежи” и чија је својина “уништена”.

“Као последица хаоса вакуума безбедности, било је освете према српској мањини, који ју је прислилио да бежи, чија је својина уништена,” додала је Атифете Јахјага.

Она је америчким кадетима, војним и осталим званичницима говорила и о демократизацији косовског друштва, дуализму система на Косову, начину настајања „државе Косово“, те доприносу НАТО-а, Косовске полиције и Косовских безбедносних снага у „изградњи односа са заједницама“ и „помагању развоја, напретка и демократизације земље“.

ОВДЕ можете прочитати говор у целости ткзв. косовске председнице на конференцији о трансформацији конфликата, на америчког војној академији “Wест поинт”, који је изворно преузет са званичне Интернет странице косовске председнице. Читаоцима скрећемо пажњу на непримерен и неправилан спрски језик у овом тексту. С обзиром на то да је говор на српском скоро у потпуности неразумљив, исти можете прочитати ОВДЕ и на енглеском језику.

КоССев