Припреме за „Параду поноса“, јаке полицијске снаге блокирале центар Београда

prajd_620x0

БЕОГРАД – Биро за координацију служби се после синоћње седнице оглашавао а организатори Параде поноса су саопштили да ће шетња централним градским улицама бити данас одржана како је и планирано.

 

Од раних јутарњих часова, главне улице у центру Београда, којима, према плану треба да прође поворка, затворене су за саобраћај а приметно је појачано присуство полиције.

Члан организационг одбора Прајда Горан Милетић рекао је синоћ Танјугу да тај одбор током вечери није добио информацију да је на седници Бироа за координацију служби безбедности забрањено одржавање Прајда.

„По закону у поноћ је истекао рок када смо требали да будемо обавештени о забрани, а пошто се то није десило Прајд ће бити одржан како је и најављено“, рекао је он.

Милетић је објаснио и да у случају забране организатори морају бити позвани да им се уручи решење о забрани, и додао да се то није догодило.

Организатори Прајда су најавили окупљање у 11.30 испред зграде Владе Србије у Немањиној, а учесници ће моћи да дођу из три правца – из правца Славије, из правца Кнеза Милоша од Лондона и из правца Железничке станице где ће бити и улаз за новинаре.

Поворка треба да се креће улицом Кнеза Милоша, до Скупштине Србије где ће скренути на Трг Николе Пашића, а код Градске скупштине биће завршено окупљање.

Представник Двери Бошко Обрадовић рекао је Танјугу да су прошле ноћи после протеста против Прајда, позвали људе да се разиђу и да се окупе данас у 16 часова испред храма Светог Саве одакле ће организовати литиију централним градским улицама.

Тај покрет синоћ је организовао протест у центру Београда који су обезебђивале јаке полицијске снаге.

Током протеста није било већих инцидената, а због прекршаја, односно покушаја одржавања непријављеног скупа, приведен је један монах.

Прекршајни апелациони суд од петка поподне до понедељка ујутро је у стању приправности, док је Прекршајни суд знатно повећао број дежурних судија због могућих манифестација грађана означених као високо ризичне.

Стање приправности је почело у петак у 15.30 часова, а трајаће до понедељка до 07.30 часова, саопштио је прошле ноћи Прекршајни суд у Београду.

Сва лица које полиција буде привела дежурном судији Прекршајног суда биће процесуирана по хитном поступку на основу члана 308 Закона о прекршајима.

„Закон о прекршајима у том члану је врло јасан и свако лице које је окривљено за тежи прекршај из области јавног реда и мира, угрожавања живота и здравља грађана или ако то захтевају интереси опште безбедности, а постоји основана сумња да ће окривљени поновити прекршај, дежурни судија ће у пресуди одредити да окривљени и пре правноснажности приступи извршењу казне“, рекао је портпарол Прекршајног апелационог суда Александар Илић.

(Танјуг)