“Нема разговора док Србија не призна Косово“!

zastava tkzv. kosova

ПРИШТИНА – Бивши шеф парламентарне групе покрета Самоопределење у ткзв. Скупштини Косова и посланик новог скупштинског сазива Висар Имери изјавио је да преговори са Србијом неће бити настављени, ако она не призна независност Косова.

Имери је приштинској телелвизији КТВ рекао да ће покрет Самоопредељење остати при ставовима о споразуму са постизборном коалицијом са Демократским савезом Косова (ДСК), Алијансом за будућност Косова (АБК) и Иницијативом за Косово, али да нема дијалога са Србијом „без обостраног признања две државе“.

Он је позвао Демократску партију Косова да се „освести“ и прихвати да је, упркпос томе што има највише гласова са ванредних парламентарних избора 8. јуна, „она је ипак парламентарна мањина“, те да треба да дозволи расправу на седници ткзв. Скупштине Косова.

Имери је оценио да тачка 127 образложења одлуке ткзв. Уставног суда којом је оцењена неуставном одлука о избору Иса Мустафе за председника ткзв. косовског парламента, може обезбедити излазак из садашнег политичког и институционалног грча, као и да ни једна посланичка група не жели да сарађује са ДПК.

У тој тачки се од посланика ткзв. Скупштине Косова тражи да пронађу решење за излазак из садашње ситуације. Према тумаћењу правилника о раду Скупштине Косова који даје председавајућа конститутивне седнице Фљора Бровина, на конститутивној седници нема расправе већ се само гласа о предлозима.

Имери је оценио да ни председница Косова ни било ко други немају право да воде земљу ка новим изборима и да то могу да ураде само посланици, ако обезбеде двотрећинску већину, односно 80 гласова за ванредне изборе.

Вести онлајн