Министри најавили долазак на „Параду поноса“

gej parada

Ако скуп не буде накнадно забрањен, подршку ЛГБТ популацији даће Иван Тасовац, Кори Удовички и Јадранка Јоксимовић, као и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић

 

Биро за координацију служби безбедности није забранио одржавање „Параде поноса”, која је заказана за недељу 28. септембра, али задржава право да то учини МУП Србије ако буде процењено да ће безбедност грађана бити угрожена.

– Биро за координацију служби безбедности упркос различитим мишљењима није забранио одржавање „Параде поноса” у недељу 28. септембра – изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић након седнице бироа. Он је позвао грађане да сачувају уставни поредак, мир и стабилност и замолио да „нико не руши ни нашу земљу, ни наш град, да нико не напада органе безбедности, јер су они ту да омогуће законитост и право свима да живе слободно”.

Чланови организационог одбора „Параде поноса” изразили су забринутост због информације Бироа за координацију служби безбедности у којој стоји да „Парада поноса” није забрањена, али да ће се коначна безбедносна процена, од које зависи да ли ће „Прајд” бити одржан, донети тек након скупова који су заказани за суботу.

„У изјавама које су државни званичници давали последњих дана препознавали смо позитивне кораке у креирању климе која ће ове године коначно омогућити „Прајд”. Искреност тих изјава биће потврђена само ако се, према плану, у недељу 28. септембра прошетамо центром Београда”, истиче се у саопштењу за јавност ове организације која позива све надлежне државне институције да истрају у одбрани Уставом гарантованих права својих грађана.

 

Члан организационог одбора Горан Милетић у изјави за „Политику” изражава наду да ће представници ЛГБТ популације сутра ипак прошетати Београдом и каже да је до сада, осим многобројних амбасадора земаља Европске уније, и троје министара Владе Србије потврдило свој долазак на „Прајд”.

– Долазак на „Параду поноса” најавили су Кори Удовички, министарка државне управе и локалне самоуправе, Иван Тасовац, министар културе, и Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за евроинтеграције. Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић такође је најавио свој долазак, а у паради ће бити и Мајкл Давенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији, амерички амбасадор Мајкл Кирби, амбасадори десет земаља Европске уније и представници мисије ОЕБС-а. Чланови скупштинског одбора за људска и мањинска права и равноправност полова такође су најавили свој долазак, а ко ће заиста присуствовати „Прајду” – видећемо у недељу – истакао је Милетић, изражавајући наду да ће скупу присуствовати око 2.000 људи.

Почетак ове манифестације заказан је у недељу у 12 часова, а припадници ЛГБТ популације планирају окупљање испред Владе Србије. Потом ће кренути Улицом кнеза Милоша до Народне скупштине, а потом до Трга Николе Пашића. Планирано је да се „Парада поноса” заврши великим скупом на платоу испред Скупштине Београда.

К. Ђорђевић – Политика