Мајкл Девенпорт: Одржавање Параде одбрана и промовисање суштинских вредности ЕУ, Вучић сам одлучује шта ће радити ког дана

majkl-devenport

БЕОГРАД – Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт изразио је наду да ће сутра у Београду бити одржана Парада поноса и да ће то бити позитивно оцењено у годишњем извештају Европске комисије о напретку Србије.

 

Девенпорт каже да премијер Србије Александар Вучић сам одлучује шта ће радити ког дана, али да је снажна порука Владе Србије то што су се четири министра састала са организаторима Параде поноса и што су најавили учешће у шетњи. Девепорт је на Прајд форуму рекао да је оптимиста ће Парада бити одржана и да ће јој присуствовати, а да ће бити разочаран, уколико се то не догоди.

Он је у обраћању учесницима Међународног прајд форума истакао да је одржавање Параде одбрана и промовисање суштинских вредности ЕУ.

„Надам се да ће напори Владе, организатора и грађанског друштва довести до одржавања Параде поноса“, рекао је Девенпорт и поздравио најаву бројних владиних званичника да ће бити на Паради.

Он је истакао да су та чињеница и могућност представника ЛГБТ да се обрате члановима парламента „извор охрабрења“, док је став Српске православне цркве, према његовим речима, „мање охрабрујући“.

Девенпорт је истакао да је задатак друштва да се бори против дискриминације, а да медији имају важну улогу у адекватном и објективном извештавању.

Амбасадор ЕУ је подсетио на преговарачка поглавља 23 и 24 у којима се конкретно прати питање људских права и слобода и додао да Влада Србије треба да усвоји акциони план за стратегију против дискриминације.

(Танјуг)