Биће забрањени сви скупови у недељу осим „Параде поноса“

gej-parada-parada-ponosa-gejevi

Сви скупови заказани за недељу а који су усмерени против одржавања Параде поноса биће забрањени. „Блиц“ сазнаје да је засад једино извесно да ће „Двери” одржати скуп заказан за суботу на Тргу републике, а коначна одлука о одржавању Параде поноса биће донета сутра.

 

Уколико буде донета одлука о одржавању Параде, полиција спрема стратегију „брзе акције на спречавању окупљања изгредника”. Уколико је судити према проценама српских служби безбедности, Парада поноса највероватније ће бити одржана.

– Ризик уочи најављене Параде поноса оцењен је као „средњи са тенденцијом ка вишем степену”. У преводу, то је оцена три плус. Та оцена донета је на основу информација о евентуалним претњама учесницима Параде поноса, али и по питању угрожености грађана и самог града. Засад нема информација да се у случају одржавања Параде поноса спремају озбиљни инциденти, иза којих стоје озбиљне групе, а који би угрозили било чију безбедност или довели до рушења и паљења града, амбасада, државних институција – каже за „Блиц” извор упознат са безбедносном проценом која је упућена Влади Србије.

На тој процени српска полиција и службе безбедности раде сваки дан, а процена се мења са сваком новом информацијом о евентуалним плановима изгредника.

– Полиција и БИА су покриле активности озбиљних навијачких група од којих прети опасност. Њихова међусобна комуникација се прати, али оно што може до доведе до непредвиђених проблема је појединачно деловање, акције мањих група навијача којима је тешко ући у траг. Зато ће полиција, у случају да одржавање Параде буде одобрено, на терену деловати другачије него раније, када је због успорене реакције два пута дошло до паљења по граду. Акције против изгредника овог пута биће брзе. Полиција ће деловати у случају сваког већег окупљања изгредника, стављати их у марицу и одвозити у станицу полиције. Циљ полиције биће да не дозволи да дође до већег окупљања могућих изгредника – каже наш саговорник.

Стране дипломате је последњих дана интересовао колико су зграде њихових амбасада у Београду угрожене у случају одржавања Параде поноса.

– Немамо сазнања да се спрема напад на било коју амбасаду – каже наш извор.

Такође, за потребе одржавања Параде поноса полиције Републике Српске и Црне Горе склопиле су уговор са нашим МУП-ом о позајмици заштитне опреме, сазнаје „Блиц“. Према овом уговору, Србији су испоручени штитови и шлемови, јер наша полиција не располаже довољном количином те опреме.

– Речено нам је да ће се Парада сигурно одржати за викенд, као и да уколико Синдикат полиције ступи у штрајк, то неће утицати на одлагање планиране шетње – каже извор из МУП-а за „Блиц“.

Отказивање од 2010.

Три године заредом парада је отказивана у последњем тренутку због великих безбедносних претњи.

Штрајк

Министар Небојша Стефановић поручио да ће полиција обавити све задатке које пред њу ставља држава, те да они који најављују штрајк покушавају да остваре личну корист.

Блиц