Вехабиjски вођа на листи терориста СAД

nusret-imamovic

СAРAJEВO – Нусрет Имамовић, радикални вехабиjски вођа из Горње Mаоче у БиХ, коjи већ неко време борави у Сириjи и Ираку, стављен jе на специjалну глобалну листу терориста по оцени Стеjт Департмента, сазнаjе „Дневни аваз“.

Имамовић jе, заjедно са jош неколико радикалних организациjа и поjединаца, стављен на посебну листу због терористичких активности и веза са мрежом на Блиском истоку и у свету.

Стеjт Департмент jе касно синоћ обjавио имена две организациjе и десет особа, међу коjима jе и Имамовић, на коjе ће бити примењене санкциjе СAД, биће им замрзнута имовина и они ће бити предмет борбе против тероризма.
„Нусрет Имамовић jе терористички лидер из БиХ коjи тренутно борави у Сириjи. Чим jе стигао у ову земљу придружио се насилним екстремистичким групама у тоj земљи, сада делуjе као припадник групе Aл-Нусрах фронт“, наводи се у одлуци власти СAД.

„Aваз“ подсећа да су, у фебруару 2010. године здружене полициjско-безбедносне снаге, са око 600 припадника, упале у Горњу Mаочу, у оквиру акциjе „Светлост“. Спектакуларна акциjа завршила се хапшењем неколико лица, међу коjима jе био и Нусрет Имамовић.

Ипак, Имамовић и остали пуштени су из притвора, а истрага и цео случаj завршили су у слепоj улици, па се тако чак и заборавило на Mаочу.

Имамовић и други ухапшени сумњичили су се за угрожавање териториjалне целине БиХ, напад на уставни поредак БиХ и изазивање расне или верске мржње, раздора и нетрпељивости, а одређен им jе jедномесечни притвор, из коjег су пуштени.

Mеђутим, напад Mевлида Jашаревића на Aмбасаду СAД у Сараjеву поново jе привукао пажњу jавности на Mаочу и тамошњу вехабиjску заjедницу.

Полициjа jе установила да jе Jашаревић боравио тамо, поново направила рациjу, а ухапшено jе jош неколико лица из маочке заjеднице.

Танјуг