Мило Ђукановић: Балкан никад бољи за живот и бизнис

Milo-Đukanović1

ПОДГОРИЦА – Председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић оценио је данас да Балкан никада као сада није био боље и стабилније место за живот и бизнис.

„Ипак, пред нама је тежак пут. Регион се мукотрпно извлачи из економске рецесије“, казао је Ђукановић у Будви, гђе је отворио конференцију под називом „Економија-основ повезивања региона Западног Балкана“, на којој учествују министри економије и председници привредних комора земаља региона.

Организацију скупа у Будви подржао је Источни одбор немачке привреде, што је Ђукановић оценио као нову иницијативност Немачке према Балкану, послије недавног, сличног, скупа, одржаног у Берлину.

Црногорски премијер је поменуо заједничке прекограницне развојне пројекте, као подстицај економском развоју земаља Балкана.

Према речима Ђукановића, међутим, економски раст у региону је нестабилан, иако је у просеку у 2013. износио 2,2 одсто, а социјална и укупна ситуација је оптерећена високом незапосленошћу која се просечно креће изнад 20 посто.

Поменувши негативне последице великих поплава у Босни и Херцеговини и Србији, а делимично и у Хрватској на економију Западног Балкана, Ђукановић је упозорио да би било катастрофално ако би то изазвало трећу рецесију у региону.

Црногорски премијер је, такође, оценио да евроентузијазам јењава.

„Последице европске и глобалне економске кризе замагљују хоризонт очекиваног квалитетнијег живота прикључивањем европској породици“, казао је Ђукановић.

Децидна порука из нове Европске комисије да у наредних пет година нема проширења ЕУ свакако није стимулативна, оценио је председник Владе Црне Горе.

„Код нас у Црној Гори додатно, и због одлагања позива за чланство у НАТО. Ствара се утисак да се налазимо у зачараном кругу“, оцена је Ђукановића.

Он је казао да економског напретка и нове запослености у земљама Западног Балкана не може бити без решавања уских грла у инфраструктури региона.

„Желим да буде јасно – не мислим да излаз треба тражити у снижавању критеријума у погледу владавине права, демократизације друштва, поштовања људских права и испуњавања других политичких стандарда. Али сматрам да већ сада треба креирати издашнији инвестициони оквир за Западни Балкан“, поручио је црногорски премијер.

За Црну Гору, по речима Ђукановића, важни су пројекти Јадранско-Јонски аутопут, Јадранско-јонски гасовод, аутопут и реконструисана жлезничка пруга између Црне Горе и Србије, изградња енергетског кабла између Црне Горе и Италије.

Позивајући стране инвеститоре у Црну Гору, Ђукановић је рекао да за ту земљу нема малих инвеститора. Влада је спремна да свакоме изађе у сусрет ко жели да улаже у овдашње развојне пројекте.

(Бета)