Украјинци стављају на „црни списак“ неподобних личности Светог Сергеја Радоњешког

sveti sergije

КРАЈИНА – Агенција Новоросинформ је објавила информацију да украјинско министарство културе хоће на „црни списак“ неподобних личности у украјинском друштвено-културном простору да стави Светог Сергеја Радоњешког, односно, да забрани промоцију његовог лика у Украјини, што представља директан етноцид и културоцид према руском становништву у Украјини, али и потврду да је русофобија дубоко утемељена у свести Украјинаца.

Наиме, Владимир Омељчук, један од научних сарадника министарства културе Украјине, на трибини „Психолошка агресија у антиукрајинском информационом рату, окарактерисао је лик Светог Сергеја Радоњешког, великог руског светитеља и просветитеља, као опасног за Украјину.

Он се залаже за забрану ликова руских царева и Владимира Путина на територији Украјине, а истакао је да су на територији Кијево-печерске Лавре, великог православног манастира у Украјини, иначе најстаријег словенског православног светилишта насталог у 11. веку, већ виђени покушају проглашавања својеврсних република попут Доњецке и Луганске народне Републике.

Правда