Полициjски синдикати: Прво паре – после Праjд (ВИДЕО)

????????????????????????????

БEOГРAД – Представници Независног полициjског синдиката наjавили су да ће 26. септембра ступити у штраjк због лошег материjалног положаjа и да неће, 28. септембра обезбеђивати шетњу у оквиру Параде поноса, уколико та манифестациjа буде одобрена.

Уз таj репрезентативни синдикат у штраjку ће бити jош четири мања синдиката чиjи чланови ће интервенисати уколико током Праjда, али и осталих скупова наjављених за викенд дође до нарушавања безбедности у већем обиму, истакнуто jе на конференциjи за новинаре на коjоj jе негирано да штраjк има политичку позадину.

Представници Независног полициjског синдиката обjаснили су да jе по Закону о полицjи прекид штраjка у случаjу нарушаванаj безбедности њихова обавеза а да дирекциjа полициjе или министар немаjу другу законску могућност да их натераjу да прекину обуставу рада.

С обзиром да смо на време обавестили послодавца да ступамо у штраjка и безбедносна процена одржавања Праjда морала би да буде негативна, рекао jе представник тог синдиката Владимир Лукић.

Представник НПС Веселин Николић jе додао и да jош увек ниjе познато да ли ће Праjд у недељу бити одржан и да ће када се MУП буде о томе званично огласио, уследити и одговор синдиката.

Лукић и Николић су негирали медиjске наводе о политизациjи штраjка додавши да ће током викенда бити и других jавних скупова коjе такође неће бити обезбеђивани.

Упитани зашто нису померил почетак штраjка за понедељак, 29. септембар jер ће њихови захтеви остати у сенци Праjда, они су одговорил да постуjу ставове скупштине и чланства и да jе штраjк наjваљен знатно раниjе него што се говорило о Праjду.

По њиховим речима, синдикати коjи ће ступити у штраjк заjедно имаjу више од 30.000 чланова , а имаjу три захтева – продужења посебног колективног уговора, исплата путних трошкова за протеклих 12 месеци и гаранциjу министра да им плате неће бити смењене за 10 одсто.

Сви захтеви могу бити испуњени, уколико постоjи добра воља послодавца за пет минута а ми смо спремни за диjалог кога, од када jе наjављен штраjк ниjе било, истакли су синдинкални представници уз напомену да ће гарђани и њихова имовина и током штраjка бити безбедни.

Уз Независни полициjски синдикат , у штраjку ће бити и чланови Синдиката српске полциjе, Независног синдиката полициjе, Синдиката ватрогасаца и Синдикат уjедињене полициjе.

Танјуг