Девенпорт: Надам се да ће Србиjа одржавањем ткзв. параде поноса послати позитивну слику

?????????????????????

БEOГРAД- Забрана дискриминациjе и jеднакост саставни су део европских правних тековина, коjе jе Србиjа прихватила, рекао jе данас шеф Делегациjе Eвропске униjе у Србиjи Mаjкл Девенпорт и изразио наду да ће Србиjа у недељу одржавањем Параде поноса послати позитивну поруку толеранциjе и различитости.

„На законодавном и институционалном нивоу Србиjа jе предузела све мере да се усклади са овим стандардима. Надам се да ће Србиjа моћи да пошље врло позитивну поруку толеранциjе и различитости у недељу”, поручио jе Девенпорт на конференциjи за новинаре „Исти, другачиjи, различити“ коjом jе започела Национална кампања за борбу против дискриминациjе.

Борба против дискриминациjе, нагласио jе Девенпорт, кључна jе за даље европске интеграциjе Србиjе, додавши да jе она и део поглавља 23 коjе се тиче и заштитом основних људских права.

„Униjа jе више него скуп правних тековина коjе треба преузети. Oна jе пре свега скуп заjедничких вредности. Mеђутим, толеранциjа, jеднакост међусобно разумевање се не схватаjу као већ постуигнут циљ, већ представљаjу и заjедничку мисиjу и визиjу свих држава чланица EУ“, истакао jе Девнпорт и додао да jе неопходно да се стално улажу време, ресурси и воља да се ове вредности развиjаjу и jачаjу.

Подсетивши да дискриминациjа почива на предрасудама, Девенпорт jе истакао да докле год у друштву има случаjева дискриминациjе, институциjе надлежне за њено сузбиjање и све друге треба да указуjу на то.

„Докле год нечиjа лична особина представља разлог да се она стави у неповољниjи положаj институциjе коjе се боре против дискриминациjе имаjу обавезу да информишу о тим случаjевима и да се баве том тематиком“, истакао jе Девенпорт.

Kако jе рекао у Србиjи и даље постоjи дискриминациjа и подељеност у многим сегментима, указавши да се и даље велики броj група суочаваjу са ситуациjом да немаjу jеднаке услове само због неког њиховог личног своjства.

Дискриминациjу, како jе додао, тешко jе искоренити, зато jе, поручуjе потребно радити на едукациjи становништва, посебно младих.

„Радуjе ме што ће ова кампања бити усмерена ка младима jер они могу да наставе да вреднуjу ове вредности, коjи по истразивањима нажлост показуjу наjвише неразумевања“, казао jе Девенпорт.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић подсетила jе да кампања против дискриминациjе почињиње у Недељи поноса, пред саму Параду, коjа jе сваке године уназад изазивала тензиjе.

Oна jе истакла да жели да веруjе да ће ове године Парада бити одржана и да jе и сам проjекат своjим различитим активностима, допринео томе.

„Mорамо бити свесни да иако смо чули да jе пуно тога уређено и на сузбиjању дискриминациjе и колико су броjне активности у различитим сегментима да jе пред нама jош много посла ако желимо Србиjу истинске равноправности и да заиста свако ужива иста права без обзира на било коjе своjе лично своjство“, рекла jе Петрушић.

Према њеним речима, ако такво друштво желимо, онда морамо да будемо свесни да нам предстоjи jош много посла И да су учињени тек мали кораци.

Директорка Kанцелариjе за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла jе да за проjекат коjи jе почео 2012. године издвоjено 1,5 милиона евра.
Oна jе рекла да jе у оквиру проjеката разне видове обуке у области антидиксриминациjе и равноправности до сада похађало више од 1.000 државних и општинских функционера и полициjксих службеника, судиjа, тужилаца, новинара.

Подсећаjући да jе циљ проjекта jачање капациатета Kанцелариjе и Поверника, Пауновић jе истакла да их без обзира на различите послове и улоге коjе имаjу, повезуjе заjеднички циљ, а то jе нулта толеранциjа на дискриминациjу у српском друштву.

Носилац проjекта Ђанфранко Дерамо рекао jе да се обука радила на централном и локалном нивоу, истакавши да jе су три задатка државе – да поштуjе људска права, да их штити од трехих лица и да их испуњава.

Танјуг