Посланик СДА Енис Имамовић тражи аутономију „Санџака“!

SDA

Београд — Потпредседник и посланик СДА Санџака Енис Имамовић сматра да би Санџак требало да има висок степен аутономије по моделу Јужног Тирола.

Он је после посете Јужном Тиролу где се разговарало о „сарадњи на дефинисању аутономије Санџака као прекограничне европске регије између Србије и Црне Горе“, рекао да је висок степен аутономије најбољи начин да у Санџаку „богати људи живе слободно и остварују своја права и, у складу са Уставом, домаћим законима и међународним нормама, управљају системом у коме живе“.

“Уколико је аутономија, према мишљењу високих представника српских власти, добар модел за Србе на Косову, могао би то да буде и за све грађане Санџака“, оценио је Имамовић у интервјуу за „Политику“.

„Колико смо могли да приметимо, тема аутономије је блиска председнику Томиславу Николићу, премијеру Александру Вучићу, првом потпредседнику владе Ивици Дачићу и другим високим званичницима и институцијама које траже аутономију за Заједницу српских општина на Косову. Уколико је то добар модел за Србе на Косову, не видим зашто не би био и за све грађане у Санџаку“, рекао је Имамовић.

Он је додао и да у Санџаку нису присталице да се регије дефинишу по етничком принципу као што се предлаже за Заједницу српских општима, јер је Санџак „мултиетничка средина у којој у јако добрим односима живе Бошњаци, Албанци, Срби, Црногорци и други“.

Имамовић је рекао да не види ни један лош аспект модела Јужног Тирола наводећи да је буџет те покрајине пет милијарди евра на 550 000 становника, а просечна зарада 35 000 евра.

„Ми имамо право, потребу и обавезу да то исто желимо, томе тежимо и тражимо за грађане Санџака“, рекао је Имамовић.

Имамовић је оценио и да стање демократије у нашој земљи није на довољно високом нивоу као што је то у Великој Британији где је грађанима омогућено да кажу шта желе, мисле и осећају.

„Овде поменеш аутономију која је Уставом дефинисана и одмах скочи читава српска политичка елита и медији да ломе кичму“, оценио је Имамовић за „Политику“, подсећајући да су се грађани Санџака још 1991. године на референдуму изјаснили за аутономију.

Б92