„АНТИХРИСТ ВЕЋ ВЛАДА“ – Архиепископ Аверкије

antichrist

„Пазите, како опасним путем ходите“ (Ефес. 5, 15).

Ове речи Апостола преведене су (са оригинала на словенске језике, прим. ПЖВ) овако:  Дакле, пазите добро како живите…“ . Овако наведене оне можда не звуче тако силовито и изражајно, али су, вероватно, за многе разумљивије.

Написао их је, још у првом веку наше ере, свети апостол Павле обраћеницима у хришћанство древног малоазијског града Ефеса. Ово веома важно упозорење великог „Апостола језика“ односи се, наравно, и на нас, као и све остале апостолске посланице- на хришћане свих времена и свих народа.

Ово упозорење нарочито је важно да запамтимо ми, „хришћани последњих времена“ који живе у целом свету, када је сваки онај, који жели да сачува верност Христу Спаситељу и буде истински хришћанин, са свих страна окружен безбројним саблазнима и искушењима, од оних најотворенијих до оних најскривенијих која је тешко препознати, али која су посебно опасна и погубна.

Сва историја рода људскога у последих 20 векова, од јављања Спаситеља Господа Исуса Христа свету, није ништа друго до тешка борба ђавола, кроз људе који су се вољно или невољно предали њему на службу, против истините вере Христове и лековитих плодова Искупитељне Жртве Господње, коју је принео за нас на Крсту на Голготи- борба да се у свету зацари непријатељ Христа- Антихрист.

Са ове тачке гледишта, свеукупна историја човечанства, сва ломљења такозване „политике“, постају јаснија и разумљивија. Истина, много тога је замаскирано, црно се представља као бело, а бело као црно, али и на то нас упозорава Апостол, када пише:  „јер се сам сатана претвара у анђела свјетлости; није, дакле, ништа велико ако се и слуге његове претварају да су слуге праведности, којима ће свршетак бити по дјелима њиховим“ (2.Коринћанима 11,14-15). Ово смо имали прилике да видимо кроз целу историју, а нарочито често и јасно долази до изражаја данас. Ако нисмо духовно заслепљени тим „сатаниним слугама“ и не служимо сатани свесно или несвесно, знајући суштину светске историје, можемо релативно лако увидети шта се догађа и сачувати се од те страшне борбе „на живот и смрт“, која се сада тако интензивно води против нашег Господа Спаситеља и свих Њему верних слуга и искрених следбеника. Али тешко онима који остају слепи и ништа не виде или су заслепљени својим греховним страстима толико да не желе ништа да виде!

А „слуге сатанине“ или, такође, слуге Антихриста који треба да дође, користе слепоћу већине савремених људи и са истинском сатанском енергијом упорно и истрајно раде свој посао. Са посебном пажњом и на све могуће начине, уз помоћ свих расположивих средстава они за себе врбују своје следбенике, који свесно или несвесно, вољно или невољно, саучествују у њиховом обликовању света и стварању услова за долазак Антихриста као светског господара и владара целог човечанства.

На који начин?

Ево на који! Они кроз школе, медије и сваковрсну пропаганду шире међу људима либерализам и безбожништво, на сваки начин одвраћајући их од вере у Христа и од истинске Цркве, мењајући чак, тамо где је то потребно и корисно за њих, истинску Цркву једном „лажи-црквом“; они подривају темеље моралног живота, исмевају и одбацују савест, свест о добру и злу, систематски промовишу и подстичу разврат, нарочито међу младима, разарају породицу, лако допуштају разводе и абортусе, доносе законе и прописе који легализују неприродне сексуалне склоности и хомосексуализам и шире све врсте порнографије; под изговором „слободе“ и „демократије“, руше државне власти које почивају на јаким и здравим основама вере, подривајући њихов ауторитет ширењем клевета и инсинуација; организују директан или индиректан прогон вере и Цркве, малтретирају и угњетавају верне, који су неретко подвргнути страшним прогонима; под њиховим покровитељством је и раст криминала, не осуђују и не кажњавају криминалце; они, заправо, стреме да униште темеље благостања и добробити људи, изазивају разарање домаћинстава, инфлације и депресију, како би довели људе до потпуног очајања у стање свеопште анархије и томе слично.

Због чега они то раде?

Да би се људи, доведени у стање безнађа и очаја, везали за Антихриста који ће се појавити као за спаситеља који ће их избавити од свих зала и невоља, како би му се приклонили и дали му пуноћу власти над целим човечанством, као диктатору, апсолутном господару и владару, ономе који располаже њиховим животима и смрћу и самим њиховим душама.

Шта чине слуге Антихриста за остварење својих циљева?

Они потпуно преузимају у своје руке најважније аспекте савременог људског живота, свуда шире свој утицај и све држе под строгом контролом- преузимају власт над државама, капиталом и медијима.

Када су се уверили да је вера у Бога, у Христа, још увек јака у људима, и није је лако искоренити и уништити, они са доста успеха преузимају контролу и над црквеним властима, настоје да постану потпуни и апсолутни руководитељи религиозног и црквеног живота људи, оштро кажњавајући оне који им отказују послушност, како би све држали под својом влашћу беспоговорно и неопозиво.

Све ово горе наведено ми већ видимо у савременом животу. Због тога што се све ово дешава јавно и отворено, даје нам пуно и неотуђиво право да говоримо, пишемо и проповедамо о приближавању доласка Антихриста. Строго говорећи, Антихрист већ влада у савременом свету и жестоко се бори са Христом и истинским слугама Његовим, како би проширио свој утицај и завладао над свим људима.

Али, где је он, питате ме? Ми га још увек не видимо у некој конкретној личности, али он ипак спроводи свој сатански посао посредством многих својих следбеника. Такви су се почели појављивати још у апостолско време. Сетимо се шта је о томе писао у својој првој посалници љубљени Христов ученик свети Јован Богослов:
„И као што чусте да Антихрист долази, и сада су се појавили многи антихристи; отуда знамо да је посљедњи час…“ (1.Јованова 2,18).

На који начин је могуће непогрешиво препознати те „антихристе“, који се показују као „претече“ Антихриста, који ће се родити на крају века у једној одређеној личности?

И на то одговор даје свети Јован Богослов, упозоравајући све нас:
Љубљени, не вјерујте свакоме духу, него испитујте духове јесу ли од Бога; јер многи су лажни пророци изишли у свијет.  По овоме распознавајте Духа Божијег: Сваки дух који признаје да је Исус Христос у тијелу дошао, од Бога је;  А сваки дух који не признаје да је Исус Христос у тијелу дошао, није од Бога; и то је дух Антихриста, за којега сте чули да долази, и сада је већ у свијету.“ (1. Јованова 4, 1-3). Наравно, важно је имати на уму да се под термином „претече“ подразумевају ти „многи антихристи“ о којима говори св. Апостол већ у 2. глави своје посланице (ст.18).

Сада видимо јасније него икада пре остварење онога о чему је писао св. Апостол још у 1. веку! Колико се до сада појавило „антихриста“, који „нису исповедали Исуса Христа, јављеног у телу“, или који су Га лажно исповедали, желећи да људе доведу у заблуду, а заправо су се борили са истинитом вером Христовом, или који су сасвим отпали од ње и ту веру изврнули и унаказили. Нарочито много таквих „антихриста“ појавило се у ово наше подмукло време, када су ти „антихристи“, јавни или тајни, заправо потпуно, или барем у великој мери, преузели сву власт, грађанску и црквену, овладали капиталом и медијима, одлучно потискујући, а неретко и физички уклањајући, оне који им стоје на путу и спречавају их у остваривању њихових циљева и стремљења.

Према још неоствареним циљевима иду веома упорно и енергично, не оклевајући да употребе окрутност, обману и насиље, како би постигли оно што желе.

Ти „антихристи“ и њихови следбеници, уз помоћ власти, новца и медија, потчињавају својим циљевима све који су духовно слепи, који робују својим гресима и мисле само о задовољењу страсти, затварајући очи пред чистом, неисквареном истином Христовом, не желе да прочитају и чују опомене и упозорења Слова Божијег и светих богоносних отаца и учитеља вере- заправо све који нису духовно слободни, већ на било који начин поробљени од стране „антихриста“ служе им и угађају, а као награду за то добијају земаљска блага: власт, поштовање, новац, раскошан живот и сва телесна задовољства без икаквих забрана и препрека.

plakati-vucic2-500x331
Савремена демократија или савремена препредена диктатура?

Сви такви људи не воле да слушају о Антихристу, смеју се, ругају и пљују оне који им говоре о њему, јер су срцем својим већ примили Антихриста као свог господара и доброчинитеља, а неки од њих су чак имали чинове свештенослужитеља и јерарха Цркве. По речима Апостола „они су од свијета, зато говоре од свијета, и свијет их слуша.“ (1. Јованова 4,5).

Међу њима, сви истински хришћани, а пре свега- истински служитељи Цркве- како је у Својој опроштајној беседи са ученицима на Тајној вечери рекао Господ Исус Христос- „нису од света“. Ове Његове речи морају знати и памтити сви они који желе да буду истински хришћани.

„Ако вас мрзи свијет, знајте да је мене омрзнуо прије вас. Кад бисте били од свијета, свијет би своје љубио, а како нисте од свијета него вас ја изабрах од свијета, зато вас мрзи свијет.“  (Јов. 15, 18-19).
Мржња овог света, који у зли лежи, јесте главни показатељ да смо на правом путу- да смо истински следбеници Господа нашега Исуса Христа. И обрнуто: „Не знате ли да је пријатељство према свијету непријатељство према Богу?“ (Јаков. 4,4)

Због тога је свако наше стремљење да будемо пријатељи са „онима који власт имају“ у садашње време, када свуда владају „антихристи многи“, који се јавно или скривено боре против Христа и Његове истините Цркве, сваки покушај да им се угоди, ласка и подилази у било којој мери јесте заправо „легализација“  издаје Христа и непријатељство против Њега, па макар они носили и одежде свештенослужитеља.

У ствари: да ли је могуће замислити апостоле Христове и верујуће људе како након распећа Христова седе за истим столом са Аном и Кајафом или Јудом Искариотским?! А тако често ово видимо данас!
Апостол Павле упозорава обраћајући се Ефесцима: „Дакле, пазите добро како живите, не као немудри, него као мудри, користећи вријеме, јер су дани зли.“ (Ефес. 5, 15-16), то јест: „Поступајте опрезно, не као неразумни, него као мудри, користећи време, јер су дани зли“.
Чини се да „зли дани“ никада нису били зли као ови које ми преживљавамо. Данас је све прожето и преплављено злом- неискреношћу, обманом, лукавством, издајом, од стране оних људи од којих, због положаја и звања које носе, то не би требало да се очекује.
Али то је најчудније и најжалосније! Многи, веома многи, који знају и виде све ово, поступају не као „мудри“, већ као „немудри“, и тиме погубљују и своје и душе других, вукући их према, не само временској-земаљској, него и вечној погибељи!

dacic
Данас је све прожето и преплављено злом- неискреношћу, обманом, лукавством, издајом, од стране оних људи од којих, због положаја и звања које носе, то не би требало да се очекује. -Архиепископ Аверкије

Не треба се плашити злобе света, већ се треба тешити речима Христовим, него се треба плашити да и сами не кренемо путем зла и отпадништва. Саблазни савременог света су небројене. Веома често, готово на сваком кораку, можемо срести људе зле и отпаднике, који тиме желе да добију земаљска добра, земаљска блага и лагодни живот.

Размишљају ли они- ти људи- о томе, какав ће одговор дати на Страшном суду Христовом, а посебно ако су они на црквеним и државним функцијама? На крају крајева, чињеница да они не желе да чују о овоме или о томе говоре са подсмехом, доказ је оног последњег- њиховог неверја! Никаква оштроумна и лукава „политика“ и „дипломатија“ неће их спасити на Суду!

Свима нама остаје да се дубоко замислимо над свим горе наведеним, а у вези са упозорењем светог апостола Павла, које се, очигледно, дешава у наше време: „Пазите, како опасним путем ходите!“

Архиепископ Аверкије Џорданвилски
(Преузето из часописа „Свети Кнез Лазар“, бр. 12 (78), 2013.)

Погледајте такође: ЗА РАЗГОВОР О ВЕРИ ПОТРЕБНИ СУ ЉУБАВ И ТРПЉЕЊЕ

Припремила екипа странице „Православље живот вечни“