ЗАБОРАВЉЕНИ У БЛАТУ: За угрожене од поплава уплаћена 22 евра

tekija

На наменски рачун општине Кладово за помоћ угроженима од поплава уплаћено је само 2.600 динара.

За ту суму једва да се могу купити две лопате, а камоли помоћи угроженом становништву. Зато је у Дому омладине отворен пункт за скупљање хуманитарне помоћи.

Радован Арежина, председник општине Кладово, наводи да је у поплавама оштећено 700 кућа, а више од 800 људи измештено из својих домова. У Текији је потпуно уништено око десетак кућа и за њихово реновирање ће бити потребно више од две недеље.

– Радимо доста убрзано, трудимо се да што пре завршимо и санирамо све оштећене куће. Људима у Спортско-омладинском центру Караташ је све обезбеђено. Али нећемо моћи све сами, јер је на наменском рачуну уплаћено само 2.600 динара – каже Арежина.

С друге стране, у Текију код Кладова стигли су добровољци и војска. Јуче се радило на рашчишћавању терена, а евакуисани мештани се полако враћају кућама и у већ организованој радној акцији из њих чисте муљ и блато.

На сваком кораку се чује бука машина које су у помоћ мештанима послали РТБ „Бор“, али и ХЕ „Ђердап 1“ и предузеће „Ђердап услуге“. Помоћ није изостала ни од војске, али ни од великог броја добровољаца.

– На подручју Текије се налази 150 војника, али не смемо ни да заборавимо чамџије који свакодневно помажу да се превозе људи и храна реком – каже Арежина.

И. Поповић – БЛИЦ