Голи оток – будући туристички рај за настране

goli-otok-zatvor-5

БЕОГРАД – Вест да Удружење Еколошки социјални форум из Хрватске жели од Голог отока да направи туристичко место за дружење хомосексуалаца из целог света разљутила је некадашње логораше. Они не могу ни да замисле да ће на месту на којем је у време Титове Југославије око 16.000 људи било заточено у злогласном казамату, крвнички мучено и убијано, ускоро осванути геј клубови, да ће се на обали башкарити припадници ЛГБТ популације и да ће острво постати место „забаве и задовољства“.

Мирослав Манић, секретар удружења „Голи оток“, са жаљењем констатује да су им везане руке јер је „Јуропијан геј ризорт Кроација“ хрватски пројекат, а и Голи оток припада Хрватској, пише „Курир“.

– То је друга држава и бојим се да ми не можемо ту ништа да урадимо. Одлука о томе шта би требало да се чини с тим логором највише би морала да се тиче Срба, с обзиром на то да су чинили највећи број прогнаних, чак 7.500 људи. Међутим, није тако. Сад ће уместо Центра за сећање на гладне, изубијане, уморне, попишане, фекалијама намазане и на крају преваспитане људе без достојанства, направити глупо, непримерено и морално упитно место за хомосексуалце – истиче Манић.

Историчар Бојан Димитријевић наглашава да је овај потез ван сваке памети:

– То би требало да се претвори у музеј државне репресије у социјализму, то би сигурно била боља идеја од те коју они предлажу.

Федор Тифат (86), један од најмлађих од 300 преживелих Голооточана у Србији, сматра да је ово начин да се затре све оно што је тај озлоглашени затвор представљао.

– Пет година сам био тамо. Мрско ми је и да се сећам какву сам голготу проживео. Срамота је то што раде – каже Тифат.

Иначе, из Еколошког социјалног форума поручују да су припадници ЛГБТ популације добри потрошачи и да, према подацима Удружења за европски геј туризам, годишње троше скоро 52 милиона евра.

 

АЗДЕЈКОВИЋ: НЕ БИХ НА ГОЛИ ОТОК ИАКО ЈЕ „ГОЛО“ ПРИМАМЉИВО

Геј активиста Предраг Аздејковић не би изабрао ову дестинацију за одмор са својим изабраником.

– Било би мало непримерено да се сунчам и излежавам на месту на којем је неко убијен и мучен. Не бих изабрао Голи оток као летњу дестинацију, иако „голо“ звучи примамљиво – каже Аздејковић.

ЧИЊЕНИЦЕ

Укинут пре 26 година

– 1949. стигли су први политички затвореници на Голи оток

– 16.101 особа била је затворена у том казамату

– 413 људи изгубило је живот на Голом отоку

– 1988. Голи оток је укинут као затвор

– 52 милиона евра годишње троше хомосексуалци на одморима

Новости онлине