Скупштина Војводине усвојила Декларацију за промену Устава Србије

??????????????????????????

Посланици Скупштине Војводине већином гласова усвојили су Декларацију о потреби за покретање поступка измене Устава Србије или доношење новог, коју су поднели посланици Демократске странке, Лиге социјалдемократа Војводине и Нове демократске странке.

За тај предлог је гласало 64 посланика, док је против било 33 њих.

На почетку данашње седнице Скупштине Војводине, председник Иштван Пастор ставио је на гласање предлог да се у дневни ред уврсти и Предлог декларације о потреби за покретање поступка измене Устава Србије или доношење новог који је својим потписима подржало 64 посланика ДС, ЛСВ и НДС.

За предлог да се декларација нађе на дневном реду гласало је 62 посланика, против је било 19, а 24 посланика су били уздржани.

Након тога, представник предлагача председник посланичког клуба ЛСВ Бранислав Богарошки предложио је да расправа о декларацији буде прва тачка дневног реда, што је и усвојено.

Расправа о предложеној декларацији за промену Устава Србије

НОВИ САД – Посланици Скупштине Војводине разматрају Предлог декларације о потреби за покретање поступка измене Устава Србије или доношење новог, коју су поднели посланици Демократске странке, Лиге социјалдемократа Војводине и Нове демократске странке.

На почетку данашње седнице Скупштине Војводине, председник Иштван Пастор ставио је на гласање предлог да се у дневни ред уврсти и Предлог декларације о потреби за покретање поступка измене Устава Србије или доношење новог који је својим потписима подржало 64 посланика ДС, ЛСВ и НДС.

За предлог да се декларација нађе на дневном реду гласало је 62 посланика, против је било 19, а 24 посланика су били уздржани.

Након тога, представник предлагача председник посланичког клуба ЛСВ Бранислав Богарошки предложио је да расправа о декларацији буде прва тачка дневног реда, што је и усвојено.

Пастор: За недељу дана Декларације се нико неће сећати

Пред почетак седнице, Пастор је рекао да се посланици СВМ неће изјашњавати о декларацији о промени Устава Србије или доношења новог, да ће бити у скупштинској сали и давати кворум за гласање, али да у њему неће учествовати.

„Учествоваћемо у расправи која ће се водити на ту тему и изнећемо све аргументе због којих мислимо да декларација у овом тренутку није потребна“, рекао је Пастор новинарима.

Пастор је упозорио да је документ Декларације сачињен брзоплето и недовољно стручно, те да СВМ због тога заступа став да она доноси више штете него користи.

Он је оценио да се Устав Србије мора мењати и да за то постоји потпуна сагласност на политичкој сцени, али да овај данашњи потез „не олакшава ту путању, ни покретање јавног дискурса по том питању, већ га отежава“.

„Ово је један дневно политички потез и видећете, за недељу дана се, чак и од стране оних који су потписали ту Декларацију, нико тога више неће сећати“, додао је Пастор.

Опозиционе странке, такође, су најавиле да неће подржати овај предлог.

Матејин (СНС): Промена Устава да, али не на предложен начин

Шеф одборничке групе Српске напредне странке (СНС) у Скупштини Војводине Предраг Матејин изјавио је данас да та странка подржава промену Устава Србије у процесу евроинтеграција, али се противи начину на који је то питање покренуто у Скупштини Војводине.

„Иницијатива која је на овај начин донета пред Скупштину неће бити подржана од стране СНС. На овај начин се манипулише јавним мњењем, ситуацијом у Покрајини и скреће се тема са проблема“, казао је Матејин уочи седнице Скупштине Војводине.

Матејин је оценио да је већина која буде гласала за декларацију „све мања и мања“ и да ће се тренд смањивања актуелне већине у Скупштини Војводине наставити.

Како је навео, СНС је пристала да уђе у нову, концентрациону владу у Војводини, и додао је да је она отворена за све који желе да се баве горућим питањима покрајине.

„Договори ће бити настављени и очекујемо да ће се они који се прошле недеље нису појавили на састанку овај пут одазвати, да ће преовладати здрав разум и да ће Војводина изаћи из парализе и летаргије“, казао је Матејин.

Будаков (СПС): Устав се не мења као допунска тачка дневног реда

Председник одборничке групе Социјалистичке партије Србије (СПС) Павле Будаков казао је да се Устав једне државе не може мењати „као допунска тачка дневног реда на седници“, јер је то питање које заслужује већу пажњу.

Будаков је додао да није моменат да се покрећу таква питања када се Војводина налази у политичкој кризи, јер се стварни проблеми затрпавају Декларацијом, која по садржају не може позитивно допринети промени Устава Србије.

„Имајући све то у виду, СПС ће гласати против ове Декларације“, казао је Будаков.

Богарошки: Скупштина Војводине мора да има свој став

Шеф посланичке групе ЛСВ Бранислав Богарошки рекао је да је мотив за подношење Декларације отварање јавне расправе на тему промене Устава Србије и положаја Војводине, односно да се у институцијама система почне разговарати о тој теми.

„Не мислимо да је преурањена, ни да је на штету интереса Војводине. Скупштина мора да има свој став по овом питању и мора да се наметне као институција с којом се мора разговарати о тако битним питањима“, казао је Богарошки.

Он је рекао да ако изостане подршка СВМ, онда та странка треба да се запита да ли себе сматра чланом владајуће коалиције и да ли још заступа исте ставове као и остатак коалиције.

Васин: Већина која ће гласати за Декларацију није нова већина у Скупштини

Шеф покрајинског одбора ДС Мирослав Васин казао је да је та странка подржала предлог Декларације, али да не сматра да је већина која ће за њу гласати „нова већина у Скупштини“.

„Ово није нова већина и данас ћемо имати ситуацију да ће за већину одлука гласати већина која је то две године у Скупштини, а само о Декларацији ће бити другачија“, казао је Васин и најавио да ће разговори о реконструкцији бити настављени после седнице.

„Преговори ће бити настављени у најкраћем року после ове седнице, а наша жеља је да садашња коалиција опстане, али да јој се придружи НДС. На разговоре о концентрационој влади ћемо се одазвати само ако буде прецизно познат дневни ред и о чему ће бити речи на састанку“, казао је Васин.

На питање да ли би нову владу могао да предводи неко други, Васин је одговорио да ће „нову владу предводити (лидер ДС) Бојан Пајтић“.

На дневном реду и пословник, омудсман, првобранилаштво АПВ…

На дневном реду данашњег заседања су Предлог пословника о раду Скупштине Војводине, предлози одлуке о Покрајинској влади и покрајинској управи, предлог одлуке о покрајинском заштитнику грађана – омбудсману, а посланици ће расправљати и о предлогу одлуке о јавном правобранилаштву АПВ.

Овим тачкама дневног реда покрајински акти се усклађују са новим Статутом Војводине, који је мењан након одлуке Уставног суда о неуставности дела одредби највишег правног акта Покрајине.

На дневном реду је и извештај о извршењу буџета АПВ за првих шест месеци 2014. године.

Јованов (ДСС): Декларација као кладионичарска листа

Председник покрајинског одбора ДСС Миленко Јованов рекао је да је Декларација „комичан акт, који има граматички проблем у самом наслову, садржински проблем у самом тексту и пословнички проблем“, јер не одражава општи став Скупштине.

„Ова декларација не представља ни општи став владајуће коалиције. Озбиљан проблем ће бити ако буде усвојен овај акт, јер ће то изгледати као да је усвојена кладионичарска листа“, казао је Јованов.

(РТВ)