Тома о клими у Њујорку

nikolic strucnjak za klimu u svetu

Делегација Србије коју предводи председник Србије Томислав Николић борави у радној посети у Њујорку, а другог дана посете српски председник ће говорити на Самиту о клими, док ће се Генералној скупштини УН обратити у петак 26. септембра.

Српска делегација, у којој је и први потпредседник Владе Ивица Дачић, имаће бројне билатералне сусрете са светским званичницима.

Како је најављено, Николић ће у Њујорку имати састанке са генералним секретаром УН Бан Ки Муном, председником Словеније Борутом Пахором, председником Летоније Андрисом Берзиншом, председником Словачке Андрејом Киском, председником Пољске Брониславом Коморовским, председником Египта Абделом Фатахом ал Сисијем, као и са шефовима делегација других држава.

Дачић је јуче на специјалној седници Генералне скупштине УН, посвећеној Програму акције Међународне конференције о становништву и развоју након 2014, истакао да је Србија у потпуности посвећена економском опоравку и унутрашњим реформама, а на глобалном нивоу тежи да да допринос у реализацији Миленијумских циљева развоја и активно је учествовала у формулисању циљева одрживог развоја после 2015.

Он је додао да чланство у Европској унији остаје први спољнополитички приоритет Србије, а да приступни процес сагледавамо и као шансу за побољшање услова живота грађана.

Шеф српске дипломатије разговарао је, првог дана посете Њујорку са министрима инсотраних послова Кубе, Грузије и Туркменистана.

Током посете Њујорку, како је најављено, председник Николић и министар Дачић учествоваће на пратећим догађајима Генералне скупштине где ће се разматрати међународна питања од глобалног интереса, попут климатских промена, становништва и развоја, мировних операција и међународне борбе против тероризма.

Дачић ће учествовати и на низу састанака регионалних организација, који се традиционално организују на маргинама заседања Генералне скупштине, а сусрешће се и са представницима и чланицама ОЕБС у контексту припрема за наше председавање овом организацијом.

Овогодишња генерална дебата 69. заседања Генералне скупштине отворена је 16. септембра и трајаће до 29. септембра.

МОНДО/Агенције