Зорана Михајловић изразила наду да ће се „Парада поноса“ одржати

??????????????????

БЕОГРАД – Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је у понедељак да Влада Србије подржава одржавање Параде поноса у недељу, 28. септембра, и изразила наду да ће се Парада и одржати.

 

„Знате шта је став Владе и надам се да ћемо у томе и успети“, рекла је министарка Михајловић која је рекла да неће присуствовати Паради због службеног пута.

Шеф делегације Европске уније (ЕУ) у Србије Мајкл Девенпорт рекао је да је одржавање Параде битан корак за прикључивање Србије ЕУ и најавио подршку шетњи.

Шефица преговарачког тима Србије за приступање ЕУ Тања Мишчевић изразила је подршку „праву на слободу окупљања“.

Михајловић: ЕПС и Србијагас требало раније да реагују и обезбеде енергенте за зиму

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да ће Србији током зиме недостајати довољне количине струје, гаса, угља и мазута, као и да је требало да Електропривреда Србије ( ЕПС) и Србијагас раније реагују да се на време обезбеде ти енергенти.

Она је у Институту за трансфузију крви рекла новинарима да ипак нема места за панику и да ће влада учинити све да се обезбеде енергенти.

Морало је раније да се реагује – ЕПС и Србијагас и надам се да ће уз сталне притиске владе то сада ићи много брже, навела је Михајловић.

„Ми смо свакако у енергетској кризи, не зато што ми нисмо нешто добро урадили, већ зато што имамо поплаве које нас не остављају на миру, а на нас утичу и односи између Русије и Украјине”, истакла је Михајловић.

Она је рекла да би Министарство енергетке требало влади да предложи одређене сценарије за снабдевање енергентима у току зиме, као и шта ће се радити уколико ескалира криза између Русије и Украјине и у том тренутку не будемо имали довољно енергената или њихова цена буде много виша.

Због тога је, како је рекла, требало раније реаговати, јер није у питању само да ли ће бити довољно енергената, већ и колико ће они коштати.

Што се тиче мазута, Михајловић је рекла да већина топлана у Србији није у доброј позицији и подсетила да је влада још у јуну донела одлуку да топлане за седам дана обезбеде мазут за зиму.

Према њеним речима, већина топлана то није урадила, а мазут није тако лако наћи у окружењу.

Михајловић је рекла да код нас мазут може да произведе једино Рафинерија Панчево, али не у тој количини која ће нам бити потребна.

Она је додала да је о свим тим стварима разговарала са ресорним министром енергетике Александром Антићем, као и да се то више односи на рад директора јавних предузећа који морају да буду одговорни с обзиром да од енергената зависи да ли ће нормално радити привреда, обданишта и школе.

Говорећи о најављеним мерама владе, Михајловић је рекла да је за све реформе најважније да постоји политичка воља, а која сада, истакла је, постоји.

Потпреседница владе је нагласила да су за спровођење реформи најважнији грађани и да је потребна њихова подршка.

Михајловић је казала да се реформе не односе само на плате и пензије, већ и на јако важан део реформе јавних предузећа где постоји велика неефикасност, што је проблем за целу државу.

Она је оценила да ће влада имати успеха у реформи јавних предузећа и изразила уверење да ће већ за Нову годину имати одређени извештај о томе шта је урађено по том питању.

(Бета-Танјуг)