Муфтија Зукорлић: „Свако може да носи капу коју хоће и кошуљу коју хоће“

muftija zukorlic

Парада униформисаних младића у походу на Хаџет је био један перформанс, а то се сада користи против мене, каже у Кажипрсту муфтија Муамер Зукорлић.

Подсетимо, присталице муфтије Муамера Зукорлића организовано су 4. септембра ишли на Хаџет, место где су пре 70 година стрељани Бошњаци. На челу поворке ходали су младићи у зеленим унифомама с фесовима на главама, ученици верске школе медресе. У јавности је почело да се спекулише о томе да униформе личе на оне које је за време Другог светског рата носила милиција Аћиф-ефендије, ратног градоначелника Новог Пазара, који је сарађивао са окупатором. Држава није реаговала овим поводом, а министар Гашић је рекао да нема елемената повећаних безбедносних претњи.

Убрзо потом, на друштвеним мрежама се појавило неколико страница на којима се позива на оснивање „армије Санџака“. Надлежни морају хитно да реагују, тражиле су НВО. Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић је рекао раније за Б92 да МУП прикупља информације.

Зукорлић је рекао да се поход на Хаџет догађа већ четири године заредом, али да је једино овога пута ова, како је рекао „културно-комеморативна манифестација“, наишла на пажњу.

Он је додао да су медији злоупотребили и манипулисали тиме, а да оно што се десило јесте ширење панике и лажи. Он је на констатацију Меха Омеровића рекао да распаљује панику и да му више смета ко какву капу носи него што је убијено 2.000 Муслимана.

Свако може да носи капу коју хоће и кошуљу коју хоће, рекао је муфтија. Организатор је изабрао тај начин, да део те манифестације има тај детаљ, каже он, да има „бошњачку капу, и не само бошњачку – фес, и зелене кошуље, и ничега нема ту милитантног“. Чак су носили елегантне ципеле, рекао је он. Муфтија је рекао да је то био само један перформанс, који је прошао без иједног инцидента.

„Порука је јасна: њима се учинило да је овде муфтија направио кикс на основу ког би њега требало рашчеречити“, рекао је на констатације у јавности и од Омеровића и од ИЗ Србије, министра Љајића.

Изнесите ми један аргумент, не постоји, постоји чињеница да се ово користи као напад на мене, каже муфитја. „Ја сам муфтија 21 годину. Све то из њихових речника може се сврстати у дечју фазу… Ја не желим само да клекнем ти и таквим који су само таоци сопственог интереса и интереса свог преживљавања. Њима је најбољи Тадић кад је Тадић, Милошевић кад је Милошевић, Николић кад је НИколић, Ђинђић кад је Ђинђић… Ја имам своје моралне вредности којих се држим“, каже муфтија.

Он каже да му не смета иначе медијска пажња, али да тај догађај не заслужује такву медијску пажњу, да је она неадекватна.

(Б92)