Група Сарајлија покушала да сруши крст на Златишту

zlatiste-krst2

Десетак Сарајлија је прошле ноћи покушала да сруши крст који је пре два дана постављен на Златишту, изнад Сарајева. Како пише сарајевски „Дневни аваз“, реаговала је полиција Републике Српске, и ухапсила шест особа.

На Златишту изнад Сарајева које територијално припада Републици Српској, у ноћи између суботе и недеље је постављен метални крст висок 10 метара. Председник Савеза логораша Републике Српске, Бранислав Дукић је казао да је крст „спомен-обележје у знак сећања на више од 6.500 убијених сарајевских Срба“.

Савез логораша РС је, према речима председника те организације Бранислава Дукића, испунио раније дато обећање о подизању спомен-крста на Златишту, чиме су на најбољи начин демантоване све могуће спекулације о одустајању од његовог подизања.

„Подигли смо спомен-крст да га гледа Бог и да га гледају и чувају Срби“, поручио је Дукић.Он је поновио да нико нема право да забрани сећање на 6.500 људи страдалих у Сарајеву, нити да пориче да је у том граду било 126 логора, где 5.000 страдалника никада није дочекало слободу.

Заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац захвалио је Савезу логораша Српске на упорности коју су показали у реализацији те идеје.

„Око ове идеје окупили су се многи грађани, невладине организације и политичка јавност Републике Српске као израза потребе да надомак Сарајева облежимо страдање српског народа у овом граду од 1992. до 1995. године“, рекао је Кошарац и нагласио да је то за Србе у БиХ важно национално и питање националног идентитета.

Он је поручио да није реч о провокацији Бошњака у Сарајеву, већ о изразу жеље да се будућим генерацијама скрене пажња на оно што се Србима у Сарајеву дешавало у рату.

„Ово је привремено решење, с обзиром да постоји иницијатива великог броја грађана, невладиних организација и дијаспоре да се на овом локалитету изграде црква, крст и споменик који ће указивати на све страхоте које је српски народ у Сарајеву прошао од 1992. до 1995“, рекао је Кошарац.

Према његовим речима, како ће постављање крста доживети политичко Сарајево и високи представник међународне заједнице – њихов је проблем.

Бурне реакције у Федерацији БиХ

Крст на Златишту је у Федерацији БиХ дочекан као провокација уз захтеве да одмах буде уклоњен.

Тражећи од међународне заједнице и општинских власти да крст одмах буде уклоњен, заменик градоначелника Сарајева Аљоша Цампара оценио је да његово постављање представља „антицивилизацијски чин и најгрубљи начин вријеђања жртава протекле агресије на БиХ и град Сарајево“.

„Знамо да су с тих положаја убијани цивили у Сарајеву, међу којима и 1.600 деце, а неки на овај начин покушавају у предизборно време то искористити за скупљање јефтиних политичких поена“, рекао је Цампара.

Од странака прва се огласила СДА, која сматра да тај крст вређа хришћански симбол самилости и представља „провокацију и неприхватљиву злоупотребу верских симбола чиме се подижу међунационалне тензије, што може довести до угрожавања сигурности грађана“.

Председник Удружења родитеља убијене деце Сарајева Фикрет Грабовица оценио је да је реч о „класичној провокацији“.

(Танјуг)