Јацењук: Градимо одбрамбени систем према Русији – „Стена“, који ће бити дугачак 2.300 км

arsenij-jacenjuk

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да је током специјалне операције на истоку земље уништено између 60 и 65 одсто украјинске војне технике.

Он је рекао и да се у редовима војске која се борила на истоку земље налазио и његов син. Јединице које су биле на фронту враћене су да се одморе и попуне, а замениле су их свеже јединице.

sv-ukrajina_620x0

Председник Украјине је рекао и да ова земља гради нови одбрамбени систем према Русији. Овај систем, који је премијер јацењук назвао „Стена“, биће дугачак 2.300 километара .

КРЕМЉ: СПОРАЗУМ О ПРИДУЖИВАЊУ УКРАЈИНЕ И ЕУ ОДЛОЖИТИ НА ГОДИНУ ДАНА

Власти у Кремљу надају се да ће договор о одлагању имплементације Споразума о придруживању између Украјине и Европске уније коначно бити потврђен и на папиру, рекао је данас Сергеј Иванов, шеф администрације Кремља.

„Одлучено је да имплементација Споразума о придруживању између Украјине и ЕУ буде одложена за годину дана, али то је био вербални договор. Надам се да ће он бити потврђен и на папиру“, поручио је Иванов.

Иванов је подсетио да се украјинска криза разбуктала посто је бивши председник Украјине Виктор Јанукович најавио да ће потписивање споразума с ЕУ бити одложено, пренео је Итар-Тасс.

„То је изазвало протесте на Мајдану, које су подржале западне земље. Резултат је развој ситуације у југоисточној Украјини која је прерасла у рат, грађански, кажњенички рат, који је однео хиљаде живота“, рекао је Иванов.

„Убиства на Мајдану, Криму, масакр у Одеси, срушени Боинг, гранатирање украјинских градова, па све до недавне, хуманитарне катастрофе – све су то карике истог ланца. А сада је постигнут договор о одлагању имплементације споразума с ЕУ“, закључио је Иванов.

„Имам једно реторичко питање: За шта сте се ви борили? Све се завршило истом ситуацијом каква је била и крајем прошле године и почетком ове, али је изгубљено на хиљаде живота, људи су расељени и много су пропатили“, нагласио је Иванов.

ИВАНОВ: ПОРОШЕНКО ПОЧИЊЕ ДА СХВАТА БЕСПОТРЕБНОСТ РАТА

Шеф администрације Кремља Сергеј Иванов, рекао је данас да украјински лидери почињу да схватају да никоме не треба рат, али да је „партија рата“ још јака у тој земљи.

„Мислим да украјински председник такође почиње да схвата да му не треба рат са горким крајем, до последњег Украјинца. Споразуми које смо постигли омогућили су престанак борбених операција, мада је мир још доста ломљив“, рекао је он у интервјуу за лист „Росискаја газета“ у сутрашњем броју.

„Партија рата у Украјини још постоји, још је веома јака али се надам да ће победити жеља за миром, једноставно здравим разумом“, додао је Иванов, а пренела агенција Итар-Тасс.

Иста агенција пренела је и да је украјински председник Петр Порошенко признао постојање партије рата у Украјини али истакао да он припада партији мира.

„Учинићу све да спроведем мировни план (за источну Украјину)“, рекао је он данас у разговору за украјинске тв канале.

НАЦИОНАЛНА ГАРДА СЕ ПОВЛАЧИ

Украјинске снаге напустиле су село Ждановки у околини Доњецка, како би избегле окружење својих трупа и исправиле линију фронта саопштио је Андреј Лисјенко, портпарол Савета за националну безбедност и одбрану Украјине.

Он је рекао и да су се јединице Националне гарде повукел југо-западно из села Ждановки у правцу Дебаљцева. Уместо Украјинске заставе сада се над местом вијори застава Новорусије.

ЕШТОН: ПОШТОВАТИ ДОГОВОР ИЗ МИНСКА

Висока представница Европске уније Кетрин Ештон поздравила је данас договор о примени прекида ватре који су у Минску постигле украјинске власти и проруске снаге и позвала обе стране да га поштују.

„Примили смо к знању да се ниво насиља знатно смањио откад је на снази прекид ватре, каои да је то омогућило размену заробљеника и доношење закона о амнестији за извесне делове доњецког и луханског региона“, каже се у саопштењу које је Ештон послала медијима.

Она је нагласила да се протокол о примени примирја које су две стране данас постигле у Минску мора поштовати, како би се нашло политичко решење за украјинску кризу.
„ЕУ је спремна да подржи све напоре у примени споразума, укључујући и оне које предузима Организација за европску безбедност и сарадњу“, навела је Ештон

УКРАЈИНА: ПРВО ПОШТОВАЊЕ СПОРАЗУМА, ПА ПОВЛАЧЕЊЕ СНАГА

Украјинска војска је данас саопштила да неће повући своје снаге са линије фронта све док све стране не испоштују претходно постигнут споразум о прекиду ватре.

„Једна од кључних тачака (споразума из Минска) је принцип који се односи на прекид ватре“, изјавио је портпарол украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Андреј Лисенко, истичући да пошто прва тачка није испуњена, не може да се прича ни о другим.

Он је новинарима у Кијеву рекао да влада неће говорити о спровођењу споразума све док се у потпуности не постигне прекид ватре.

„Ако се украјинске снаге повуку, то ће бити учињено истовремено са повлачењем руских снага“, казао је Лисенко, пренеле су агенције.

Истовремено, ОЕБС је саопштио да ће „неодложно и активно“ подржати спровођење споразума из Минска.

БОРБЕ ОКО ДОЊЕЦКА

Украјина је данас саопштила да су, дан после потписивања Меморандума о спровођењу режима прекида ватре, два њихова војника погинула у сукобима, док око Доњецка одјекује пуцњава.

Портпарол украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Андреј Лисјенко је навео да је осам припадника украјинских оружаних снага рањено у последња 24 сата, не наводећи детаље.

Према подацима УН, скоро 2.900 људи је погинуло од избијања сукоба у априлу.

Агенција АФП је пренела да око аеродрома у Доњецку одјекују експлозије и то у дану када би украјинске и проруске снаге, према споразуму из Минска, требало да се повуку и направе тампон зону.

У Минску су јуче чланице Контакт групе за Украјину потписале Меморандум о спровођењу режима прекида ватре у источној Украјини, којим ће између украјинских и проруских снага бити успостављена тампон зона од 30 километара.

„Меморандум предвиђа повлачење оружја калибра већег од 100 мм на растојање од најмање 15 километара са сваке стране“, изјавио је бивши украјински председник Леонид Кучма.

„У року од 24 сата од тренутка усвајања датог меморандума повлачење оружја калибра већег од 100 мм од линије раздвајанаја на растојање од најмање 15 километара са сваке стране, као и из насељених места, што даје могућност да се створи зона прекида примене оружја ширине најмање 30 километара – зона безбедности“, гласи четврта од девет тачка меморандума, а преноси РИА Новости.

Кучма је после шесточасовних разговора рекао да меморандум предвиђа да се „прекид ватре сматра општим“, да „јединице и војне формације страна остану на позицијама према стању од 19. септембра, као и да се у року од 24 часа забрани примена свих врста оружја и вођење офанзивних борбених дејстава“.

Новости онлине / Агенције