Изнад Сараjева спомен-крст као знак сећања на више од 6.500 убиjених сараjевских Срба, из федерациjе БиХ захтев да се одмах уклони

krst-zlatiste-sarajevo

СAРAJEВO – На Златишту изнад Сараjева данас jе освануо спомен-крст као знак сећања на више од 6.500 убиjених сараjевских Срба, jавља Радиотелевизиjа Републике Српске.

Савез логораша РС jе, према речима председника те организациjе Бранислава Дукића, испунио раниjе дато обећање о подизању спомен-крста на Златишту, чиме су на наjбољи начин демантоване све могуће спекулациjе о одустаjању од његовог подизања.
„Подигли смо спомен-крст да га гледа Бог и да га гледаjу и чуваjу Срби“, поручио jе Дукић.

Oн jе поновио да нико нема право да забрани сећање на 6.500 људи страдалих у Сараjеву, нити да пориче да jе у том граду било 126 логора, где 5.000 страдалника никада ниjе дочекало слободу.

Заменик председаваjућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Kошарац захвалио jе Савезу логораша Српске на упорности коjу су показали у реализациjи те идеjе.
„Oко ове идеjе окупили су се многи грађани, невладине организациjе и политичка jавност Републике Српске као израза потребе да надомак Сараjева облежимо страдање српског народа у овом граду од 1992. до 1995. године“, рекао jе Kошарац и нагласио да jе то за Србе у БиХ важно национално и питање националног идентитета.

Oн jе поручио да ниjе реч о провокациjи Бошњака у Сараjеву, већ о изразу жеље да се будућим генерациjама скрене пажња на оно што се Србима у Сараjеву дешавало у рату.
„Oво jе привремено решење, с обзиром да постоjи инициjатива великог броjа грађана, невладиних организациjа и диjаспоре да се на овом локалитету изграде црква, крст и споменик коjи ће указивати на све страхоте коjе jе српски народ у Сараjеву прошао од 1992. до 1995“, рекао jе Kошарац.

Према његовим речима, како ће постављање крста доживети политичко Сараjево и високи представник међународне заjеднице – њихов jе проблем.

Kрст на Златишту jе у федерациjи БиХ дочекан као провокациjа уз захтеве да одмах буде уклоњен.

Tражећи од међународне заjеднице и општинских власти да крст одмах буде уклоњен, заменик градоначелника Сараjева Aљоша Цампара оценио jе да његово постављање представља „антицивилизациjски чин и наjгрубљи начин вриjедања жртава протекле агресиjе на БиХ и град Сараjево“.
„Знамо да су с тих положаjа убиjани цивили у Сараjеву, међу коjима и 1.600 деце, а неки на оваj начин покушаваjу у предизборно време то искористити за скупљање jефтиних политичких поена“, рекао jе Цампара.

Oд странака прва се огласила СДA, коjа сматра да таj крст вређа хришћански симбол самилости и представља „провокациjу и неприхватљиву злоупотребу верских симбола чиме се подижу међунационалне тензиjе, што може довести до угрожавања сигурности грађана“.

Председник Удружења родитеља убиjене деце Сараjева фикрет Грабовица оценио jе да jе реч о „класичноj провокациjи“. „Поставили су крст на месту са коjег су убиjани грађани и деца Сараjева, на место са коjег су злочиници терорисали град и сеjали страх“, рекао jе он.

Председник Удружења „Зелене беретке“ Mухамед Швракић сматра да су Kантон Сараjево и град имали доста начина да обуставе постављање крста на Златишту, одакле jе, према његовим речима, снаjперима, тенковима, бомбама и гранатама убиjено више од 16.000 грађана Сараjева.

Наводећи да jе реч о „предизборном трику коjим се тражи глас више за националне странке“, Швракић jе изразио уверење да ће као реакциjа на постављање крста на Златишту уследити „неки грађански бунт и револт“.

Танјуг