Папа Фрања: Албанија представља пример верске хармоније

????????????

Тирана — Папа Фрања је у Тирани осудио екстремистичку злоупотребу религије ради оправдавања насиља и оценио да Албанија представља пример верске хармоније.

Обраћајући се албанском председнику Бујару Нишанију, другим државним званичницима и дипломатском кору, папа је истакао да Албанија за свет представља „надахњујући пример“ међуверске хармоније, показујући да је коегзистенција хришћана и муслимана не само могућа, већ и корисна за развој земље.

„То је посебно случај у овим временима у којима екстремистичке групе изопачују аутентични верски дух и где се верске разлике изобличују и инструментализују. Нека се нико ме сматра божјим ‘оклопом’ док планира и спроводи дела насиља и угњетавања“, истакао је папа Фрања у свом говору у председничкој палати у Тирани.

Председник Нишани је захвалио папи што је Албанија његова прва европска дестинација, оценивши да је папина посета историјски догађај за све Албанце.

Albania Pope

 

„Међу нама нема нетолеранције и екстремизма, већ узајамног поштовања преношеног из генерације у генерацију. Од атеистичке земље, претворили смо се у земљу верске слободе“, додао је Нишани.

Папа је, са своје стране, подсетио на прогоне верника у Албанији, рекавши да је то „земља мученика“ и, подсећјајући на орла као национални симбол Албаније.

„Не заборавите ваше ране, али их не освећујте. Идите напред, летећи на надама велике будућности“, рекао је папа.

БЕОГРАД – Албанске власти су поводом, посете папе Фрање Албанији предузеле опсежне мере обезбеђења. Дуж пута дугог десетак километара од аеродрома Мајка Тереза до центра Тиране постављне су албанске заставе и заставе Ватикана.

 

Поводом папине посете албанска пошта је издала марку са ликом папе, а трговине нуде сувенире. Дуж великих булевара Тиране постављени су панои са портретима 40 мученика албанске католичке цркве, за које је у Ватикану у току дуги процес канонизације , отпочет 2002. године.

Око 2.500 полицајаца обезбеђиваће папину посету коју прате ванредне безбедносне мере.

Енвер Хоџа је 1967. прогласио Албанију првом атеистичком земљом на свету, и у потпуности је забрањено јавно исповедање вере. Бројне цркве и џамије биле су уништене. Папа Фрања је сам дао цифру од 1.820 уништених католичких и првославних цркава. Забрана је укинута 1990.

Од око три милиона Албанаца њих 15 одсто су католици, 11 одсто православци, а 56 одсто становнштва су муслимани, према последњим проценама. Три заједнице живе заједно без трзавица.

Како преноси Верска информативна агенција(ВИА) у Албанији постоји пет бискупија које имају око 200 свештеника, од којих су само 34 рођени у самој Албанији, остали су странци.

Како наводи ВИА, Ватикан је потврдио програм папине посете, иако постоје информације из дипломатских извора да се на папу Фрању припрема атентат.

Једанаесточасовна посета почиње у 9.00 часова, слетањем на аеродром Мајка Тереза у Трани. Папу ће дочекати премијер Еди Рама, а у 10.00 часова ће га поздравити председник Бујар Нишани у својој резиденцији.

У 11.00 часова папа ће служити понтификалну мису на тргу Мајка Тереза у центру Тиране.

Нако ручка са албанским бискупима, папа ће се поподне сусрести са највишим представником Исламске заједнице и поглаваром Православне цркве Албаније, архиепископом Тиране Анастасијем.

У катедрали главног града папа у 17 часова служи вечерње са свештеницима, припадницима монашких редова и богословима, након чега је сусрет са децом и ученицима „Бетанија центра“.

Након опроштајне церемоније на аеродрому, авион са папом полетеће за Рим у 20.00 часова.

Папа Јован Павле Други посетио је Албанију 1993. и рукоположио четири бискупа. У Скадру је отворена богословија за ученике на албанском, како из Албаније тако и из Црне Горе и са Косова где живи око 50.000 католика.

Надбискуп Тиране, Рок Кола Мирдита, изјавио је да посета папе Фрање „поправља имиџ“ Албаније који није увек био висок, преноси ВИА.

(Бета)