Уместо Кацина, нови известилац ЕП за Србију Флакенштајн?

jelko peder

Брисел — Европски парламент требало би ускоро да именује новог известиоца за Србију, а међу кандидатима су Немац, Бугарин и Словенац.

Парламент ће у понедељак у Стразбуру почети процедуру за именовање новог известиоца за Србију, након што Јелко Кацин није успео да се пласира на листу посланика на мајским европским изборима.

 

Први корак је договор посланичких група у Спољнополитичком комитету ЕП (АФЕТ) о томе којој ће групи припасти то место, а затим се унутар групе одлучује о конкретном кандидату, кога посланици на крају процедуре верификују на пленарном заседању.

Уколико АФЕТ, који има 75 чланова, у понедељак одлучи да нови известилац буде из редова социјалдемократа, готово је сигурно да ће то бити Немац Кнут Флакенштајн, посланик из Хамбурга који се у претходном мандате највише бавио Русијом.

Социјалдемократе су друга по величини посланичка група, а испред њих је Европска народњачка партија (ЕПП) која окупља странке десног центра.

Као знатно мање вероватна, у кулоарима се помиње и могућност да ово место добије словеначка социјалдемократкиња Тања Фајон.

У случају да место известиоца припадне ЕПП-у, Кацинов највероватнији наследник биће Бугарин Андреј Ковачев, оснивач групе „Пријатељи Србије“ и одличан познавалац прилика у региону.

И коначно, уколико се у АФЕТ-у договоре да нови известилац буде из редова либерала, што је био случај са Кацином, највише шансе има Иво Вајгл, бивши министар спољних послова Словеније.

Од четворо поменутих, једино је Вајгл отворено изразио жељу да буде известилац за Србију, док остали чекају договор посланичких клубова.

„Уколико ЕПП буде хтео ово место, добиће га“, каже за Тањуг извор из Парламента који је желео да остане анониман.

Он, међутим, додаје да коначна одлука зависи од компликованог цењкања у које улазе и места известилаца за друге земље од којих су неке, као Русија и Кина, много атрактивније за посланике.

Један од елемената у овој једначини је околност да је место шефа парламентарне делегације за Србију, које је комплементарно са местом известиоца, већ припало Едварду Кукану (ЕПП), што донекле повећава шансе социјалдемократа.

„Досад је важио обичај да шеф делегације и известилац буду из различитих партија, али то нипошто није правило“, каже Тањугов извор.

Он додаје да би за Србију свакако било добро да нови известилац не буде опет либерал, јер је та посланичка група прилично лоше прошла на изборима и тренутно је маргинализована у ЕП.

„Ако би нови известилац дошао из редова ЕПП или социјаладемократа, које су велике странке, то би Србији аутоматско дало већу политичку тежину у Парламенту“, објашњава он.

Известилац има клучну улогу у састављању годишњег извештаја о напретку у европским интеграцијама, а тај известај, након што га ЕП усвоји у виду резолуције, има утицаја на преговоре о придруживању.

Парламент је у прошлогодишњем извештају затражио од Европске комисије и Савета да што пре почне преговоре са Србијом, што је у јануару ове године и догодило.

(Танјуг)