Затвор за Тачија, Харадинаја, Љимаја, Краснићија

taci-haradinaj

Већ извесне оптужнице за злочине албанских лидера над Србима и покушаји да избришу своју криминалну прошлост блокирају институције самопроглашеног Косова. Хашим Тачи настоји да останком на власти спречи подизање оптужнице за трговину људским органима, коју је, како наводе судски извори, већ припремио специјални тужилац Клинт Вилијамсон.

Опозиција предвођена Исом Мустафом, председником Демократског савеза Косова, најавила је да ће, уколико преузме власт, одмах да процесуира Тачија и његове сараднике за организовани криминал и корупцију. С друге стране, и у коалицији коју предводи бивши хашки оптуженик Рамуш Харадинај ништа мање не стрепе од хапшења.

Први на листи је лидер Иницијативе за Косово (НИСМА) Фатмир Љимај, такође, бивши хашки притвореник. Он је већ оптужен за злочине почињене у злогласном логору Клечка 1998. и 1999. године. Оптужница га терети да је са групом бивших терориста, спаљивањем киднапованих Срба и неалбанаца, починио злочин над цивилним становништвом.

Он је оптужен и у предмету за прање новца министарства за инфраструктуру у време док је обављао функцију министра у Тачијевом кабинету. На листи оних који ће сести на оптуженичку клупу је и досадашњи предсједник привременог косовског парламента Јакуп Краснићи, генерални секретар Главног штаба терористичке ОВК. Он ће, како је Срни речено у Канцеларији Еулекса, морати да одговара за злочине које је ОВК починила у логору Ликовац код Србице.

Рамуш Харадинај, коме је забрањен улазак у САД, требало би да одговара зато што је киднаповане Србе са подручја Метохије пребацивао у Албанију, гдје су им вађени унутрашњи органи. Подручје Метохије током периода 1998-1999. године, као и данас, налазило се под потпуном контролом Харадинајевог клана.

Од оптужница страхује и Слободан Петровић, члан Српске листе и Тачијев заменик задужен за локалну администрацију. Петровић се доводи у директну везу са злоупотребама функције члана Одбора директора Агенције за приватизацију.

„Проведена је истрага о одговорности Петровића у предметима приватизације друштвених и државних предузећа у општини Штрпце и у још неколико предмета приватизације“, речено је Срни у Еулексу.

СРНА