Хрват у ЕУ “отцепио“ Војводину!

mapa-2_620x0

ХРВАТСКА је проширила своју територију и обухватила читаву Војводину, док је Србија губитак северне покрајине надокнадила „пригрливши“ братску Црну Гору!

Тако изгледа географија Балкана у интерпретацији Европске комисије, на чијем сајту је грешком објављена описана мапа са „новим границама“.

„Најновија“ карта Балкана са Хрватском до Румуније и Србијом која излази на Јадранско море, објављена је на страници ЕК која даје информације о саветима за потрошаче у ЕУ. Случајно или не, реч је управо о ресору за који је, као повереник за заштиту потрошача, задужен Хрват Невен Мимица!

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да не сумња да је реч о ненамерној грешци, али да то ипак пуно говори о ставу бриселских бирократа:

– Из тога видимо да они не само Србију већ читав Балкан гледају као некакве афричке „бантустане“ са несталним границама и променљивим државним именима. А с друге стране, тешко да би се догодило да неко у Бриселу, на пример, „припоји“ Трансилванију Мађарској, источну Украјину Русији или да Шкотску и Каталонију исцртају као независне државе.

Иако у Европи воле да истакну да неће бити мењања граница на Балкану, ово није први пут да их управо Европске комисија преправља. Тако је пре две године мало фалило да избије дипломатски инцидент када је на њиховом сајту осванула мапа Србије без Косова и Метохије, иако су у ЕК и државе које нису признале једнострано проглашену независност КиМ. Исто тако, недавно је у Украјини емитован спот на којем је читава бивша Југославија „припала“ Хрватској.

НЕОБАВЕШТЕНИ ЦРТАЧИ

ПОРТПАРОЛ повереника Невена Мимице, Дејвид Хадсон, рекао је јуче за „Новости“ да је грешка била ненамерна и да је исправљена чим је уочена:

– Веома је могуће да људи који су правили карту нису стручњаци за регион, јер се ради о карти целе Европе.

Ипак, иако је Хрватској „одузета“ Војводина, до закључења броја Црна Гора је „остала“ у Србији.

В. М. – Г. Ч. – НОВОСТИ