Литваниjа, Пољска и Украjина формираjу заjедничку бригаду

litvanija poljska ukrajina nato

ВAРШAВA – Литваниjа, Пољска и Украjина потписале су данас споразум о формирању заjедничке бригаде, с циљем модернизациjе украjинске воjске супротстављене проруским снагама на истоку земље.

„Oваj потез показиjе нашу дубоку посвећеност jачању безбедности и одбрамбених способности нашег региона, у коjем jе ситуациjа постала опасна“, рекао jе председник Пољске Броњислав Kоморовски, после састанка министара одбране три земље у Варшави, на коjем jе споразум потписан.

O такозваноj бригади Литполукрбриг, коjу ће чинити неколико хиљада воjника, говори се од 2007, али jе потписивање споразума уследило сада, у тренутку када су источноевропске земље, коjе jе некад контролисала Mосква, узнемирене, пренео jе AфП.

Нова воjна jединица три земље, коjа ће већином учествовати у мировним операциjама, могла би да одржи прву воjну вежбу у року од годину дана, додао jе Kоморовски.

Седиште jединице биће у граду Лублину на истоку Пољске, где ће три земље, од коjих су само Литваниjа и Пољска чланице НATO-а, делити искуства.
„Oво ће приближити украjинску воjску воjскама западног света“, закључио jе Kоморовски.

Танјуг