Руски научник: Ново мало ледено доба почиње следеће године

mraz doba

Снага Сунчевог зрачења се последњих година смањује, па ће ускоро доћи до глобалног захлађења – наступиће мало ледено доба. То је изјавио руководилац сектора за космичка истраживања Сунца Главне (Пулковске) астрономске опсерваторије РАН Хабибуло Абдусаматов.

„Већ преко 17 година глобална температура планете не расте, долази до стабилизације температуре. Процес отопљавања не одвија се од 1997! Снага Сунчевог зрачења се константно смањује од 1990, и наставља убрзано да опада“, рекао је научник за РИА „Новости“.

Према његовом мишљењу, крајем ове и почетком следеће године требало би да наступи почетак епохе малог леденог доба. „Мало ледено доба повезано је са променом интензитета зрачења самог Сунца и има интервал од 200 година. Грубо говорећи, два века плус-минус 70 година“, рекао је он.

„То значи да ће се просечна температура на целој Земљи спустити за отприлике 1,5 степен, и тада ће наступити фаза јаког захлађења малог леденог доба. То се очекује отприлике 2060, плус-минус 11 година“, истакао је саговорник агенције.

Према његовим речима, јако захлађење ће према приближним проценама трајати 45-65 година, након чега ће наступити још један циклус отопљавања.

Руска Реч