Неће бити „Параде поноса“ због штрајка полиције?

gej-parada-parada-ponosa-gejevi

Пет синдиката полиције 26. септембра у седам часова радиће уз минимум процеса рада, у шта не спада обезбеђивање скупова и спортских догађаја

Иако МУП још ради безбедносну процену ризика за одржавање Параде поноса, постоји велика вероватноћа да ће манифестација бити отказана, јер два дана пре шетње највећи број полицајаца ступа у штрајк.

Наиме, пет синдиката полиције 26. септембра у седам часова радиће уз минимум процеса рада, у шта не спада обезбеђивање скупова и спортских догађаја.

Велимир Лукић, председник репрезентативног Независног синдиката полиције, који окупља више од 25.000 чланова, каже за Данас да би министар унутрашњих послова Небојша Стефановић требало да обавести организаторе Параде поноса да ће шетња бити отказана јер полиција неће да обезбеђује скуп.

„Ако нас буде озбиљно схватио, министар ће тако учинити. Синдикати ће тражити да се откажу сви најављени скупови, манифестације и спортски догађаји, јер их нећемо обезбеђивати“, наглашава Лукић.

Полиција ступа у штрајк јер није потписан нови, Посебни колективни уговор. Такође, синдикалци траже исплату заосталих накнада за долазак и одлазак са рада запосленима у МУП-у, исплату јубиларних награда као и гаранцију министра Небојше Стефановића да се на запослене у МУП-у неће примењивати додатно смањење зарада. О ступању у штрајк обавестили су министра као и директора полиције Милорада Вељовића.

„Нико из кабинета нам се није обратио. Штрајк је известан и трајаће до испуњења свих наших захтева. С обзиром да је „минимум процеса рада“ мистерија, јер нико није дефинисао шта конкретно у пракси значи, то ће одредити наши правни стручњаци. Обезбеђивање скупова и манифестација у сваком случају не спада у минимум процеса рада“, наглашава Лукић.

(Данас)