Предраг Симић: Кирби упозорио власт у Србији да не иду предалеко у сарадњи са Русијом

kirbi

Питање америчког амбасадора зашто нам долази Владимир Путин, заправо је упозорење властима да се не зближавају превише са Русијом, сматра Предраг Симић.

 

Мајкл Кирби, амбасадор САД, питањем зашто Путин долази у Србију, најотвореније се умешаоу унутрашње ствари земље домаћина, што је изазвало бројне реакције. Касније је понудио објашњење истакавши да Србија има право да позове кога год хоће и када год хоће у посету, па и Путина.

Предраг Симић, професор Факултета политичких наука, каже да је Кирбијева изјава упозорење властима у Београду да не иду предалеко у односима с Русијом јер САД, па и ЕУ, на то неће гледати благонаклоно.

– Кирби је то сигурно већ саопштио властима, али није наишао на задовољавајући одговор, па стога и ово јавно упозорење на могуће последице јачања веза с Русијом – каже Симић за “Блиц”.

Евентуални долазак Путина, као и ранији долазак председника Доњег дома Думе Сергеја Наришкина и шефа дипломатије Сергеја Лаврова у време ескалације руске кризе је прст у око САД и Запада који на то неће гледати благонаклоно, сматра он. На питање да ли би Србија могла осетити последице, Симић наводи да већ осећа подсећајући на ситуацију с „Јужним током“.

– Ово је најнижи ниво дипломатског упозорења, у случају нових приближавања односа Србије с Русијом вероватно би уследили и нови кораци – каже Симић.

С друге стране, премијер Србије Александар Вучић сматра да је Кирбијево питање упућено руској страни, а не Србији, и да су то њихови односи у које он, како је рекао, “не би улазио”. Вучић је додао да амерички амбасадор није тражио увођење санкција и да не врши притисак на Србију, те да је Кирби “добар човек и одличан амбасадор”.

Посету Путина Кирби је ставио у контекст обележавања годишњице ослобођења Београда, уз поруку да се став САД о посетама кинеских и руских званичника разликује, да Кинези готово никога нису напали, а Руси јесу.

– То треба имати на уму. Још није сигурно да ли ће Путин доћи, али ако се то деси – зашто долази? Због прославе ослобађања Београда? А Београд је ослободила и Трећа украјинска армија, као део Црвене армије – казао је Кирби.

Јакуњин: Кирби не зна историју

И баш у дану када је дошло Кирбијево јавно упозорење, председник Србије Томислав Николић је јуче на Калемегдану открио споменик руским и српским војницима погинулим у Првом светском рату заједно с Владимиром Јакуњином, председником Фонда Андреја Првозваног и директором „Руских железница“, који је на листи руских званичника којима су Европска унија и САД увеле санкције због улоге Москве у украјинској кризи.

И док су питања Министарству спољних послова и Председништву Србије у којима је од њих тражена реакција на Кирбијеву изјаву остала без одговора, реаговао је Владимир Јакуњин:

– Кирби није добро упознат са историјом Совјетског Савеза и Другог светског рата. Можда ће се наћи људи који могу да му донесу књиге… ако зна да чита – рекао је Јакуњин.

Он је додао да је и раније имао сумње у то да се у најбољим високошколским установама Америке будућој политичкој елити даје право знање историје и политике.

Да ли су позвани и други?

У ослобађању је, према Кирбијевим речима, учествовала и Трећа украјинска армија, део Црвене армије СССР, као и војници из више совјетских република – Русије, Украјине, Белорусије, Азербејџана, Грузије, Казахстана…

– Сви људи из СССР, као и из Србије, желели су да се ослободе нациста и то је оно што сам желео да нагласим и да ставим причу у тај контекст. Ако је већ позван Путин, да ли су позвани и остали који су учествовали у ослобађању Београда – рекао је Кирби.

Наташа Боговић-Блиц