Војска Новорусије све више стеже обруч око јединица НАТО-кијевске хунте у околини града Ждановка

ждановка

Војска Новорусије све више стеже обруч око јединица НАТО-кијевске хунте у околини града Ждановка, северозападно од Доњецка, као и у околини Дебаљцева. Процењује се да је укупно окружено од пет до седам хиљада непријатељских војника.

Током претходна 24 часа од непријатеља су очишћена насеља Јасиновка, Криничнаја, Васиљевка, Красни Партизан. Војска Новорусије врши сталне ударе дуж пута Јасиноватаја — Горловка, како би онемогућила излазак непријатељских јединица из обруча око Ждановке. Украјинска артиљерија из Ждановке већ данима туче по насељу Кировскоје, одакле добровољци Новорусије узвраћају ватру и постепено потискују непријатеља. Током преподнева на правцу Кировскоје — Ждановка вођене су борбе уз употребу тенкова и других оклопних возила.

Непријатељ је гранатирао околину града Славјаносербск (некадашњег седишта области Славјаносербија на простору данашње Луганске и Доњецке Народне Републике, у коју су се доселили Срби-граничари половином XVIIIвека). Недалеко од Славјаносербска, у селу Кримскоје, пијани нацисти из батаљона „Ајдар“ (чији је финансијер украјинско-јеврејски олигарх Игор Коломојски) силовали су једну мештанку и опљачкали више кућа.

Јуче је непријатељ изненадним нападом покушао да заузме Первомајск, али је колону украјинских оклопних возила храбро зауставила група донских козака из одреда Павла Дрјомова, од којих су тројица погинула.

Сукоба је било и у околини Тељманова (стратешки важног упоришта Војске Новорусије на путу ка Азовском мору), али су напади непријатеља успешно одбијени.
+ + +
Представништво Доњецке Народне Републике
у Србији и Српским Земљама
dnr.srb@list.ru
www.facebook.com/dnr.srb
www.vk.com/dnrsrb