Македонија: Проглашена албанска република “Илирида”

reg-Ilirida_620x0

СКОПЉЕ – „Церемонијално“ проглашење албанске такозване „републике Илириде“ извршено је усред Скопља, на платоу испред споменика Скендербегу, где је акт о оснивању прочитао самозвани председник, бивши посланик македонског парламента и лидер прве албанске странке у самосталној Македонији (ПДП) – Невзат Халили.

Самопроглашени „председник“ нове државе је рекао да је одлука о проглашењу Илириде донета на основу Устава САД где је наведено да сваки човек има право на самоопредељење. Додао је да захтев да Македонија функционише као држава са две републике почива на „примеру бивше федерације између Србије и Црне Горе“.

Халили је затражио да премијер владе у Скопљу Никола Груевски „нареди парламенту да започне поступак за федерализацију Македоније“. На самом скупу у Скопљу иницијатори су отворили процес прикупљања потписа грађана за расписивање референдума о озваничењу формиране републике Илириде.

Премијер нове албанске „република“, како је објављено биће Баки Сулемани, а у руководству је и председник Националног фронта за људска права и слободе, Идриз Синани. Он је за медије на албанском језику изразио убеђење да ће „по проглашењу Илириде“, у земљи функционисање државе бити уређено по примеру кантона у Швајцарској.

– Један парламент ће бити за Албанце, један на Словене, и све оне који ће живети на територији Илириде. Уживаће једнака права сагласно међународном праву. Ми ћемо контролисати републику Илириду. Целу нашу територију чуваће снаге гарде Илириде – изјавио је Синани.

 

МИР ИЛИ РАТ

ИДРИЗ Синани је за албански портал Алмакос изјавио да уколико овај пројекат и идеју не прихвате Македонци, „проблем може бити решен мирно, ми смо за мир, а уколико желе рат, могу да изаберу шта желе“.

М. СТАНЧИЋ – НОВОСТИ