Владимир Цвијан – Вучићев благајник у Чикагу

vladimir-cvijan-i-aleksandar-vucic

Некадашњи блиски сарадник Александра Вучића, а каснији његов наводни опонент, Владимир Цвијан, данас је његов благајник. Стотине милиона евра које је Вучић покрао из Србије или добио као мито од криминалаца са потерница, преко овог адвоката се улажу у некретнине у целом свету, највише у Сједињеним Америчким Државама.

Београдски адвокат Владимир Цвијан био је генерални секретар председника Србије Бориса Тадића. Са те функције се повукао оставком, и учланио се у Српску напредну странку, у којој је постао члан Председништва народни посланик. Крајем 2013. је напустио и ову странку.

Овом разлазу са напредњацима претходио је жесток сукоб између њега и Александра Вучића, који је на једном састанку Председништва за мало прерастао у физички обрачун. После тога је Цвијан поднео своју кандидатуру за председника странке, тврдећи у медијима како се ни по коју цену неће повући из изборне трке, али је убрзо променио мишљење и напустио СНС.

Још док је био у љубави са Вучићем, Цвијан је за њега прикупљао паре од „контроверзних бизнисмена“. Једном свом тада блиском сараднику Цвијан се својевремено поверио како Вучић уговара са људима са потернице „донације за странку“ у вишемилионским износима евра, а да он, Цвијан, затим одлази по новац.

Пошто је Цвијан адвокат, никоме није било чудно што се виђа са криминалцима. У конкретном случају Цвијан је требало да одлети у Швајцарску, на виђење са Станком Суботићем Цанетом, од кога ће добити торбу пуну евра, наводно за предизборну кампању СНС-а, а у ствари као прилог Вучићу да помогне да се Суботић скине са листе особа чије хапшење Србија тражи преко Интерпола.

Има људи из окружења Цвијана и Вучића који тврде да су њихов комплетан сукоб и разлаз вешто режирана представа за наивне гледаоце. Могуће је да су се у једном тренутку заиста и посвађали, али су их заједнички финансијски интереси брзо помирили. У сваком случају, Цвијан се повукао из трке за председника СНС, како тврде њему блиски људи, да не би продубљивао раскол у странци уочи ванредних избора..

Напустивши политику Цвијан је напустио и Србију. Последњих месеци борави у Чикагу, где има и некретнине. Живи у сопственом луксузном стану, а кућу у елитном насељу у округу Кук изнајмљује. Упућени тврде да на тој локацији ни најобичнија шупа не кошта мање од 1.500 долара месечно, а Цвијан тамо има раскошну кућу.

Цвијан се посветио инвестирању новца за самог Вучића, јер, ко би посумњао после онакве свађе да њих двојица пословно сарађују? Он је идеална личност за прање пара, јер као адвокат може свуда да улази и са сваким да разговара без да буди сумњу, а сме и да води предузећа регистрована у пореским рајевима чији власници нису званично познати.

Са Вучићем не одржава више директан контакт, то би већ било превише упадљиво. Посредник између њих двојице је Зоран Башановић, омиљени Вучићев кум и високи функционер СНС-а. Башановић је 2012. већ хапшен у Сједињеним Америчким Државама због сумње да је са супругом Бојаном учествовао у једној крађи. Касније је пред америчким судом ослобођен оптужби.

Пошто би било и сувише уочљиво да се он лично виђа са Цвијаном, уместо њега то чини један његов рођак који живи у Чикагу. Он и Цвијан се редовно виђају на ручковима у ресторанима, јер су тако најмање упадљиви. Башановићев рођак тада предаје Цвијану новац који му је послао Вучић да би у иностранству куповао некретнине. У Чикагу Вучић има најмање три куће, а како сазнајемо једну је купио за себе и користиће је када побегне из Србије, другу за сина Данила, а трећу за актуелног миљеника. Све три куће се воде на неку од фирми којима управља Цвијан.

Башановићев рођак и Цвијан су последњи пут заједно виђени у једном ресторану у Н. Елстен авенији, преко пута седишта Српске народне одбране. Тада је Цвијан по овом човеку Вучићу послао извештај о свом дотадашњем раду и о бројевима рачуна и њиховим шифрама, на којима су склоњени милиони долара и евра које је Вучић покрао у Србији.

Владимир Цвијан се налази пред разводом. Како је недавно његова супруга потврдила једном од познаника преко друштвене мреже Фејсбук, међу њима двома је све готово. Госпођа Цвијан је разоноду нашла у лепој вили на Мајорци коју је купио њен муж, од пара добијених од Вучића или уз његову помоћ.

Колико је познато, Цвијан се неће враћати у Србију, пошто је узимао у Вучићево име и од криминалаца којима заузврат није дато оно што је обећано. Због тога се плаши да ће они, у немогућности да доспеју до премијера, њему да се освете, посебно јер неки верују како је новац Цвијан задржавао за себе.

Цвијан је признао пријатељу, са којим се дописује, да га је Вучић исплатио великом сумом новца. Велики део је са кипарског рачуна платио Мирослав Мишковић, а други део је Вучић искеширао у Бечу. Цифра је, каже Цвијан, већа од десет милиона долара!

Ко се данас сећа Владимира Цвијана?

М. Хаџић / Таблоид