Сусрет Путина и Додика у Москви (ВИДЕО)

putin dodik

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин пожелео је председнику Републике Српске Милораду Додику успех на предстојећим општим изборима у БиХ, наводећи да му је познато да га подржава знатан број бирача.

„Код вас ће ускоро бити избори. Желим да вам пожелим успех. Знам да вас знатан број бирача подржава, то је већ данас јасно“, рекао је Путин током састанка у Москви са председником Српске Милорадом Додиком и премијером Жељком Цвијановић.

Пожеливши добродошлицу делегацији Српске, Путин је подсетио да се у овој години већ састајао са Додиком, саопштено је на сајту руског председника.

„Ви сте врло искусан човјек, и политичар и привредник. Ви то сами одлично разумете. Веома ми је драго што вас видим“, рекао је Путин.

Напомињући да су данас сложена времена и у међународним односима и у Европи и у светској економији, Путин је истакао да се односи између Русије и Српске развијају успешно, што је значајано за ситуацију у региону.

„Драго ми је да констатујем да, иако имамо доста скромне бројке у трговинско-економској сарадњи, ипак, робна размјена расте, тако да је за четвртину повећана у последње време“, рекао је Путин.

Он је подсетио да су недавно у Русији одржани избори за 84 субјекта Руске Федерације, што су били највећи избори у историји савремене Русије, и општински и регионални.

„Изабран је велики број руководилаца региона Руске Федерације. Тако да разумемо да се у предизборном периоду унутрашња политичка ситуација увек захуктава. Али после избора ће, ипак, почети нормалан свакодневни рад“, навео је Путин.

Састанку су присуствовали и помоћник председника Русије Јуриј Ушаков и шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић.

Путин два сата разговарао са Додиком и Цвијановићевом о односима РС и Русије

МОСКВА – Председник Руске Федерације Владимир Путин два сата је разговарао у Кремљу са председником Републике Српске Милорадом Додиком и премијерком Жељком Цвијановић.

Састанку руководства Српске са председником Русије присуствовао је и Јуриј Ушаков, потпредседник Руске Федерације за спољну политику.

Додик је раније истакао да ће на састанку разговарати о политичким питањима, као и о финансијској подршци која је раније договорена.

Б92: Додик наговестио долазак Путина

Председник Републике Српске Милорад Додик наговестио је за Б92 да би председник Русије Владимир Путин ускоро могао да дође на Блакан и у Београд.

Додик тренутно борави у Москви где се између осталог срео и са председником Путином.

„То је био један успешан и добар састанак и председник Путин је показао значајну информисаност о стању у овој нашој регији, пожело успех на изборима и наговестио свој долазак у регион и нови састак који ћу са њим имати веома брзо“, каже Додик.

На питање, да ли је на састанку са Владимиром Путином било речи и о Србији, Милорад Додик је рекао:

„Србија је значајан партнер Руске Федерације и да, наравно да је било речи и о Србији. Русија веома цени принципијелне ставове и понашање Србије око ове укупне ситуације и у том погледу, колико сам разумео, планира се одређена посета“, рекао је Додик.

(Срна)