Александар Вучић: Волео бих да нам сви буду непријатељи као што је Кирби; Плате у јавном сектору веће од 25.000 динара биће линеарно смањене

vucic amer i nemac

Људи не треба да брину Србија је много далеко од банкрота, рекао је премијер Србије Александар Вучић у интервјуу за РТС. Премијер Србије Александар Вучић каже да плате у јавном сектору и пензије до 25.000 динара неће бити смањиване, а да ће највероватније плате веће од 25.00 динара биће линеарно смањене за 10 или 10,5 одсто.

Захвалан сам Уједињеним Арапским Емиратима што нам помажу и што смо постали лидер у региону у авиособраћају, а били смо на зачељу, рекао је премијер.

 

Оштра борба против сиве економије, отпуштање вишка људи у администрацији, смањење субвенција појединим јавним предузећима, јачање приватног сектора – те мере председник Владе Србије најављује за оздрављење српске, како каже, болесне економије. Раст, верује Вучић, можемо да очекујемо већ 2015, а излазак из кризе 2016. године.

Премијер Вучић је, гостујући у емисији „Око“ на РТС-у, најавио да плате у јавном сектору и пензије до 25.000 динара неће бити смањиване.

„То значи да пензије највећег броја пензионера, 60,2 одсто њих, неће бити смањиване“, истакао је премијер.

Међутим, како је додао, плате веће од 25.000 динара највероватније ће бити линеарно смањене за 10 или 10,5 одсто.

„Никоме нећемо дирати пензију до 25.000 динара, а преко тога ићи ћемо у прогресивно смањење“, рекао је Вучић.

Прецизира да ће пензионеру који прима 26.000 динара пензија бити мања за 220 динара, они који примају 27.000 динара са смањењем ће имати 26.560, док ће пензија од 30.000 динара бити смањена за 1.100 динара. Односно пензије између 25.000 и 30.000 динара биће смањене 3,1 одсто, навео је Вучић.

Вучић је рекао да ће пензије од 30.000 до 35.000 динара бити смањене за 6,2 одсто, а на пензију од 40.000 динара смањење ће бити девет одсто.

Према његовим речима, најтежи „ударац“ претрпеће 31.000 пензионера са пензијама већим од 60.000 динара.

Он је додао да ће пензије од 100.000 динара бити смањене за 15 или 16 одсто.

Говорећи о смањењу плата у јавном сектору, Вучић је рекао да оне до 25.000 неће били диране, док ће веће од тога бити, највероватније, линеарно смањене за 10 или 10,5 одсто.

Вучић је рекао да ће плате веће од 100.000 динара, које прима око 31.000 људи, бити смањене на нивоу солидарног пореза, који је 20 одсто.

Укупна уштеда на „тврдим мерама“, које подразумевају и смањење субневнција, биће око 700 милиона евра, рекао је Вучић.

Истовремено, Вучић је најавио укидање солидарног пореза.

 

Премијер Александар Вучић рекао је да је Србија „хиљадама миља“ далеко од банкротства и поручио грађанима да не треба да брину.

„Србија је ликвидна и имамо новца до априла наредне године и без задуживања “ рекао је премијер у емисији „Око“ на РТС-у.

Вучић је рекао да је уверен да ће грађани за три године мандата ове владе видети значајну привредну активност, више километара путева и бољу Железницу.

Никада нисам рекао да реформе неће бити болне, подсетио је премијер.

„Нећу да купујем љубав и гласове грађана Србије. Желим да ‘купим’ бољу будућност за наш народ и нашу децу“.

Он је указао да би Србија дошла до банкротства да је настављена неодговорна политика претходних власти, када се трошило више него што се зарађивало.

У периоду од 2008. до 2012. године дошло је до невероватног задуживања и неодговорном политком претходне власти задуженост је са осам скочила на 17,67 милијарди евра.

Вучић је поновио да је то била антидржавна политика и политика против грађана Србије, и да су сада дошли људи који су одговорни и који су спречили да се то даље дешава.

Вучић је истакао да је приватни сектор уништен, а да је „темељно уништавано свако јавно предузеће“.

„Плате у јавном сектору су нам 40 одсто веће, него у приватном сектору, који издржава јавни сектор“, навео је Вучић.

Премијер Вучић рекао је да је са шеиком УАЕ Мухамедом бин Заједом, који борави у посети Београду, разговарао о пројектима који су започети и захвалио се тој држави на подршци коју су дали Србији после поплава.

„Они су земља која је највише поклонили Србији после поплава. Не причам о кредитима већ о поклону. Они ће изградити највише кућа“, навео је Вучић.

Према његовим речима, теме разговора са шеиком Мухамедом бин Заједом била је и „Ер Србија“. Како је додао од те компаније је направљено мало чудо.

Вучић је наво да је потребно у будућности увећати капацитете аеродрома.

„Захвалан сам тим људима што нам помажу и што смо постали лидер у региону у авиособраћају, а били смо на зачељу“, навео је Вучић.

Премијер је рекао да се са шеиком разговарало и о пројекту „Београд на води“, као и о улагању у пољопривреду.

Волео бих да нам сви буду непријатељи као што је Кирби

На питање хоће ли руски председник Владимир Путин доћи у Србију, Вучић је рекао да још нема коначне потврде, али да мисли да ће доћи.

Коментаришући изјаву америчког амбасадора Мајкла Кирбија о посети руског председника, Вучић је рекао да мисли да је Кирби имао добу намеру

„Мислим да је реч о искреном пријатељу Србије, али не улазим у односе између великих сила. Волео бих да нам сви буду непријатељи као што је Кирби“, навео је премијер Србије.

Вучић је поновио да Србија неће увести санкције Русији, јер је политика Србије јасна и неће се мењати.

„Ми јесмо на европском путу, ми поштујемо наше европске партнере, али Србија мора да преживи. Пољској ће ЕУ да нешто надокнади (што је изгубила од забране извоза у Русију), а Србија не би добила ни десетину од онога што би добила било која друга земља чланица ЕУ“, рекао је Вучић.

„Ја да учествујем у уништавању нашег народа нећу. Ја сам слуга нашем народу, њему ћу да одговарам“, подвукао је премијер.

Одговарајући на питање да ли ће некоме сметати јачање односа са Кином и децембарски самит у Београду, Вучић је рекао да се нада да неће никоме засметати, као „што им није сметао ни у Варшави ни Букурешту“.

Мање субвенције Србијагасу, Железницама, али и за тајкуне

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће Влада смањити субвенције Србијагасу и Железницама Србије, али и да се више субвенције неће делити пољопривредним тајкунима, већ правим малим пољопривредним произвођачима.

„Више неће моћи Србијагас да даје бесплатно гас и Азотари, Петрохемији и Железари. Од првог јануара ткао нешто више не постоји. Ми ћемо се додатно обавезати и ми ћемо то поштовати”, изјавио је Вучић.

Он је рекао да Влада више неће да финансира ни пољопривредне тајкуне, већ праве мале пољопривредне произвођаче.

„Баш ме брига што ће разни тајкуни да се буне и какве ће све комбајне и тракторе да изведу на путеве. Могу да ме смене па шта. Обећавам вам да ћете видети резултат”, изјавио је Вучић.

Он је додао да је држава до сада просечно издавала хектар за 128 евра и да је то просечна цена закупа земље у Србији, „а за то смо давали 110 евра субвенција по хектару”.

„Уствари, држава није зарадила ништа, 18 евра по хектару. Сада ћемо да тражимо да онај ко добија субвенције за десет хектара мора да има једног запосленог”, прецизирао је он.

(РТС)