Промотивне акције шиптарских сепаратиста започеле у Београдској филхармонији

siptari u bg

Наступом косовске јазз певачице Роне Нишлиу у Београдској филхармонији вечерас је отворен фестивал „Мирдита! Добар дан“ којом ће се уметничка сцена шиптарских сепаратиста наредних дана представити Београду.

Иначе презиме Нишлиу је једно од презимена које шиптарски сепаратисти сами себи надевају, а као претензија према неком одређеном крају, у овом случају граду Нишу. Па рецимо слична таква су презимена: Куршумлиу, они који имају претензије према Куршумлији, или Чабра, они који су имали претензије и већ заузели некада српско, а сада шиптарско село Чабра у општини Зубин Поток на граници између јужне Митровице и ове општине. Село Чабра је добило име по чабру, дрвеној посуди у којој се чувао сир и реч је словенског порекла. Откуда као шиптарско презиме пробаћемо да објаснимо у следећим редовима. Отприлике је то ишло овако: населе неки крај и пошто их није било у матичној евиденцији, сами себи надену презиме села или области у коју долазе или са којом се граниче и касније тврдо заступају своју аутохтоност на овим просторима, јер село или град носе име по њиховом презимену или обрнуто.

Тако и ова млада сепаратисткиња Нишлиу представља се Београду, а ни сама изгледа не зна да је у Београд стигла из Ниша. Или можда зна?

Кратка историја шиптарских презимена, а шта друго рећи о овом шиптарско-сепаратистичком фестивалу у Београду. Ништа

(фото: Наташа Говедарица)

Извор: ФБ РСЕ

СРБИ НА ОКУП