„Велика Албанија полако заживљава и у пракси“: Отворен заједнички конзулат „Косова“ и Албаније у Милану

албанија косово

У Милану је 16. септембра отворен заједнички конзулат Косова и Албаније, а следећи ће ускоро бити отворен у Аустралији, у Канбери, док ће се у наредном периоду заједнички конзулати отворити и у другим земљама. Ово је само један вид заједничког деловања Косова и Албаније, предвиђен Декларацијом о стратешком партнерству, коју су Косово и Албанија потписали почетком ове године у Призрену и којом регулишу заједничко деловање у четири кључне области: спољна политика и безбедност, правосуђе и унутрашња политика, економија, енергетика, транспорт, туризам и заштита животне средине, те култура, образовање и друштво. Такозвани косовски министар спољних послова Енвер Хоџај је на недавном састанку са својим колегом Дитмиром Бушатијем у Тирани рекао да је испуњено 90% дужности у спољној политици, али и осталих обавеза на које су се Косово и Албанија обавезале током састанка у Призрену.

“Срећан сам што ћемо сутра инаугурисати Заједнички конзулат Косова и Албаније у Милану, Италији, некада сан, а сада стварност, који ће служити интересима наших грађана као најбоља пракса у томе да обема земљама омогући ширу светску заступљеност, смањење финансијских трошкова, као и унапређење наших међудржавних односа у пољу пружања конзуларних услуга,” рекао је дан пре отварања заједничког конзулата косовски министар спољних послова, Енвер Хоџај, на састанку у Тирани са својим колегом из Албаније, Дитмиром Бушатијем, саопштено је из ткзв. косовског министарства спољних послова.

Говорећи о самом документу стратешког партнерства две владе, који је 11. јануара ове године потписан у Призрену, Хоџај је рекао:

“Ми смо једногласно закључили да је до сада спроведено 90% дужности на које смо се обавезали у спољној политици, али и осталих обавеза које смо преузели на састанку у Призрену.” Он је овом приликом говорио о потреби за “матерјализацијом Декларације о стратешком партнерству у блиској будућности, да Косово и Албанија треба да гледају перспективу међусобних односа и односа са суседима из ЕУ у наредних пет, или десет година.”

Истом приликом Хоџај је најавио и скоро отварање заједничког конзулата у Аустралији – у Канбери.

Косово и Албанија су 11. јануара у, како је тада најављено, “историјском граду Призрену”, потписали “Декларацију о стратешком партнерству и сарадњи”, у истом месту у којем је 1878. настала „Призренска лига“ – албанска политичка организација основана са циљем борбе за албанску аутономију и уједињење свих Албанаца у један, тада албански вилајет, односно Велику Албанију.

Потписници овогодишње Декларације о стратешком партнерствупремијери Косова и Албаније, Хашим Тачи и Еди Рама, најавили су да је декларација заснована на “евроатлантским вредностима две земље.” У Призрену је тада одржана и прва заједничка седница две владе, а потписана су три споразума у области трговине, транспорта и инфраструктуре.

Документ је поздрављен као камен темељац заједничке стратегије о развоју, адаптирању и примени заједничке економске, друштвене, културне политике, као и заједничке политичке платформе. Фокусира се у четири кључне области: спољна политика и безбедност, правосуђе и домаћа политика, економија, енергетика, транспорт, туризам и заштита животне средине, те култура, образовање и друштво.

У међувремену, у априлу је одржана још једна заједничка – комеморативна седница, овога пута у Кукешу, у Албанији, када је Беџет Пацоли затражио „укидање постојеће границе и царине између Косова и Албаније.“  Такође, у протеклом периоду, Косово и Албанија су били активни у заједничком деловању у области образовања. Министри просвете Косова и Албаније, Љиндита Никола и Рам Буја договорили су уједињавање наставних планова и програма. „Нема разлога да ђаци из Приштине и Тиране уче из различитих уџбеника,“ једногласно  су закључила два министра.

КоССев