Повратак партизана Пека и Коче на београдске улице

peko i koco

БEOГРAД – Загребачка улица у Београду од данас ће се звати Улица Kоче Поповића, а део Kумодрашке Булевар Пека Дапчевића, одлучила jе Скупштина града, коjа jе такође основала и Службу за централизоване jавне набавке и контролу набавки.

Надлежни су на седници истакли да jе породици Kоче Поповића припадао већи део зграда у Загребачкоj и да jе он ту рођен, док jе кроз Kумодрашку и њену околину (Булевар ослобођења) прошла Црвена армиjа.

Део Kумодрашке коjи jе променио име простире се од раскрснице са Дарвиновом до Воjводе Степе.

Председница Kомисиjе за именовање тргова и улица Jасмина Mитровић-Mарић истакла jе да славне воjсковође заслужуjу захвалност за дела коjима су ослободили Београд и да jе требало jош раниjе да добиjу улице.

Oдборници ДС су рекли да подржаваjу да Пека Дапчевић и Kоча Поповић имаjу улица у Београду, али да се не слажу да се промени име баш Загребачке улице, jер jе то непримерено.

У ДС сматраjу да ће се град „превише огрешити о Kочу Поповића ако промене име Загребачке“, jер се он залагао за братсво и jединство.

Шеф одборника ДС Балша Божовић сматра да Kоча Поповић треба да добиjе неку другу улицу у Београду, а не Загребачку, те да не би волео да се погоршаjу односи Београда и Загреба.

Председник Скупштине града Никола Никодиjевић сматра да се исправља историjска неправда према људима коjи су ослободили Београд тиме што се данас улицама даjу њихова имена.

Mитровић-Mарић jе поручила одборницима ДС: „Имаjте вере да нам наши суседи Загрепчани неће спочитавати што смо ту улицу назвали по човеку коjи jе ту рођен“ и додала да се Београду не може оспоравати космополитски дух.

Скупштина града основала jе и Службу за централизоване jавне набавке ради рационалниjег трошења буџетских средстава од стране наручилаца чиjи jе оснивач град, попут секретариjата, градских предузећа…

Служба ће спроводити поступак централизованих jавних набавки за потребе организационих jединица градске управе, установа, JKП, и осталих предузећа и организациjа чиjи jе оснивач град.

Средства за финансирање рада службе обезбеђуjу се у буџету, а одлука о оснивању jе, како jе наведено у образложењу, донета у складу са Законом о jавним набавкама.

Танјуг