Мајкл Кирби: Због чега се поводом годишњице ослобођења Београда планира долазак Владимира Путина у Србију, а не и некога из Украјине?

majkl-kirbi-ambasador-sad

Београд — Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби упитао је због чега се планира долазак руског председника Владимира Путина поводом 70. годишњице ослобођења Београда.

 

„Још није сигурно да ли ће Путин доћи али ако се то деси – зашто долази? Због прославе годишњице ослобађања Београда? А Београд је ослободила и Трећа украјинска армија (група армија с Трећег украјинског фронта), као део Црвене армије“, рекао је Кирби у интервјуу за Вечерње новости.

Кирби је подсетио да је више народа и република било у саставу Совјетског савеза и запитао да ли су, уз Путина, позвани и остали, из садашњих земаља одакле су тада, 1944. године, биле трупе које су учествовале у ослобађању Београда.

„Можете имати добре односе и са Русијом и Кином, и са САД. Али наш став о посетама кинеских и руских званичника се разликује. Кинези скоро нису никога напали, а Руси јесу. То треба имати на уму“, рекао је Кирби на питање о томе како САД гледају на најављене посете Србији – Путина у октобру, а кинеског премијера у децембру.

По речима амбасадора САД, Вашингтон није тражио од Београда да уведе санкције Русији, или да призна независност Косова, нити „гура“ Србију у НАТО.

„Нисам тражио од Владе Србије да уведе санкције Русији. Значи не, то није тачно. Веома сам задовољан што је Влада Србије јасно ставила до знања да поштује територијални интегритет Украјине, укључујући Крим“, рекао је Кирби.

(Бета)