Павићевић: Проблем снадбевања струјом Србима на КиМ решен изузетном акцијом Владе Србије у Бриселу

pavicevic

БEOГРAД- Споразумом коjи су jуче у Бриселу постигле делегациjе Београда и Приштине снабдевање електричном енергиjом на северу Покраjине остаjе у рукама српске заjеднице, изjавио jе данас официр за везу Владе Србиjе у Приштини Деjан Павићевић.

У писаноj изjави Павићевић jе истакао да ће споразум заживети само ако буде обострано спровођен, додавши да су за то обезбеђене адекватне гаранциjе.

„Споразумом jе, у циљу решавања вишегодишњег проблема у снабдевању електричном енергиjом, договорено оснивање нове српске фирме коjа ће се бавити дистрибуциjом струjе у Покраjини и коjа ће своjе услуге наплаћивати. На таj начин Влада Србиjе поново jе показала и доказала спремност за диjалог и његову примену, а у циљу добробити свих грађана“, подвукао jе Павићевић.

Oн jе додао да jе тема енергетике била jедна од првих тема покренута jош у техничком диjалогу Београда и Приштине и за њу ниjе до сада могло да се пронађе решење.

Према његовим речима уз помоћ ресорног министарства, као и Eлектропривреде Србиjе и Eлектромреже Србиjе, нађено jе решење коjе ће обезбедити, пре свега, енегетску сигурност на Kосову и Mетохиjи, како у срединама у коjима живе Срби, тако и у свим осталим деловима Покраjине.

„Нова српска фирма бавиће се дисрибуциjом електричне енергиjе, као и одржавањем система у том сегменту, тако да више неће долазити до проблема у снабдевању електричном енергиjом. На целоj територjи Покраjине систем преносне мреже биће обjедињен у циљу несметаног функционисања преноса електричне енергиjе“, рекао jе Павићевић.

Oн jе обjаснио да ће се на таj начин, после дугог низа година, омогућити српскоj компаниjи да несметано ради и да наплаћуjе своjе услуге.

Oфицир за везу jе додао и да ће се тиме обезбедити потпуна енергетска сигурност у целоj Покраjини, чиме ће се решити и проблем у снабдевању електричном енергиjом српских енклава.

„Jуче постигнутим договором Влада Србиjе jе jош jедном показала спремност за диjалог и његову примену, а у циљу добробити свих грђана и побољшања живота српског народа у Покраjини“, закључио jе Павићевић.

Танјуг