Такозвана косовска влада увела санкције Русији

enver_hoxhaj

Такозвана косовска влада увела је санкције Русији у складу са мерама које су против Москве већ предузели САД и Европска унија, саопштио је такозвани косовски министар спољних послова Енвер Хоџај.

 

Приштина је још раније најавила да ће подржати све мере које су Брисел и Вашингтон предузели против Русије због рата у Украјини.

ЕУ и САД су крајем прошле седмице објавили нови пакет санкција Русији, а на мети су се нашле нафтне компаније у државном власништву. Проширена је и „црна листа“ руских функционера којима је забрањено да путују и послују у ЕУ.

Нафтним компанијама „Росњефт“, „Трансњефт“ и „Гаспромњефт“ од данас је забрањен приступ европском финансијском тржишту, а санкције се односе и на пет банака које су с њима повезане.

Осим тога, санкције обухватају забрану извоза оружја у Русију, као и такозване технологије дуалне намене, која се може користити и у цивилне и у војне сврхе, као и забрану извоза опреме за истраживање и експлоатацију нафте, што ће Русији отежати приступ новооткривеним налазиштима у арктичком појасу.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј најавио је да ће санкције бити потпуно или делимично укинуте већ крајем месеца, уколико ЕУ процени да се спроводи мировни план за Украјину, о коме се још преговара.

Русија је најавила контрамере, укључујући забрану увоза аутомобила и робе широке потрошње из ЕУ, као и забрану прелета цивилних авиона преко руске територије.

(РТС)