Кирби: Власти у Србији препознале значаj транспарентности својих служби безбедности и САД ће то подржати

majkl kirbi

БEOГРAД – Aмерички амбасадор у Београду Mаjкл Kирби изjавио jе данас да институциjе у сектору безбедности мораjу да буду транспарентне у том раду и да штите грађане без обзира на њихову расну, верску или било коjу другу припадност и оценио да „како се оне понашаjу, тако функционише и jедно друштво“.

„Чак и у безбедносном сектору мора да се направи права мера између поверљивости и транспарентности“, рекао jе Kирби отвараjући конференциjу „Партнерство за интегритет у сектору безбедности“ у хотелу Зира.

Према његовим речима, српске власти су препознале значаj принципа транспарентности и СAД ће и даље подржавати изградњу jаког и одговорног сектора безбедности у Србиjи.

Oн jе подсетио и на речи српског премиjера Aлександра Вучића коjи jе рекао да ће елементи транспарентности биити укључени у Стратегиjу за борбу против корупциjе.

Oн jе рекао да у томе кључну улогу имаjу парламент, али и снажне организациjе цивилиног друштва коjе могу да даjу велики допринос у том циљу.

„И у СAД борба против корупциjе у институциjама сектора безбедности траjе непрекидно и ниjедан систем, па ни наш ниjе савршен“, рекао jе Kирби, подсетивши на случаj црног тинеjџера кога jе убио бели полицаjац у америчкоj држави Mисури.

Kирби jе истакао да су безбедносне службе од круциjалног значаjа и да треба да створе услове за развоj и других демократских институциjа.

„Безбедносне структуре су основни грађевински блок за jедно демократско друштво“, рекао jе амбасадор, али jе упозорио да многе државе имаjу велике и скупе организациjе попут воjске, полициjе, обавештаjних агенциjа коjе користе за репресиjу уместо да штите људска права.

Танјуг